Какви са причините, за да не бъде извършено навременно снегопочистване на улиците в населените места на територията на община Царево на 23-24 януари 2022 година, въпреки пълното финансово осигуряване за зимно почистване? Това е един от въпросите, които общинският съветник от опозицията в Царево Емил Пейчев задава към кмета Георги Лапчев. Той реагира на ситуацията, създала се преди няколко дни, когато в морската община паднаха около 5 см. сняг, но той успя да създаде редица проблемни сиутации.

„По моя информация, поради липса на своевременно и качествено снегопочистване и опесъчаване, в рамките на няколко часа са настъпили повече от 30 пътнотранспортни произшествия. Не малка част от катастрофиралите превозни средства са със значителни материални щети. Пожарният автомобил на Районна служба по пожарна безопасност и защита на населението – Царево, който също попадна в капана на непочистения от улицата сняг, е сериозно увреден. Последният, при поднасянето си, за малко не удари и преминаващия в непосредствена близост пешеходец.“, припомня Пейчев.

Според него този път изненадата е струвала много скъпо - цели 75 700 лв.

„Отказвам да приема за нормално, че ние, всички жители на община Царево сме платили 75 700 лв, за да получим срещу тях заледени и заснежени улици, по които автомобилите се блъскат като в „луна парк“ в около 30 инцидента“, обясни Пейчев.

Затова и днес е входирал питането си в деловодството на Общината и в Общинския съвет, чрез което настоява кметът да разясни как се е стигнало до тази ситуация.

„Как е отчетена извършената работа и какви суми са заплатени на фирмата, ангажирана със снегопочистването, респективно – наложени ли са на същата санкции поради неизпълнение на задълженията й? Каква е стойността на договора, сключен между Община Царево и фирмата – изпълнител за зимно поддържане и снегопочистване и това ли е оптималната организация за тези средства, които Общината може да осигури, за да има нормалните условия за придвижване на МПС и граждани по уличните платна и тротоарите при снеговалеж?“, пита още Емил Пейчев.