В деловодството на Общински съвет – Бургас бе внесена извънредна докладна записка от д-р Георги Дракалиев - председател на ПК по общинска собственост, общински предприятия и дружества. В нея той предлага, с оглед справянето с икономическите последици, вследствие удължената епидемиологична обстановка, да бъдат подпомогнати наемателите на общински нежилищни имоти и лицата, в полза на които са издадени разрешения за поставяне по чл. 56 от ЗУТ,

Проекът бе публикуван в продължение на месец на интернет страницата на Общинския съвет и по него можеха да бъдат отправени предложения от заинтересовани лица и организации.

Едното предложение в докладната записка е всички наематели на общински нежилищни обекти и на такива, които са собственост на общинските търговски дружества, да бъдат освободени от заплащане на наем, ако в периода от началото на годината до края на март се е наложило да затворят обектите поради епидемичната обстановка. Второто предложение е, ако те са продължили да работят, но имат драстичен спад в оборота сравнено със съответния месец на 2019 г., да им се направи отстъпка в наемната цена. Ако спадът в оборота им е под 50 %, да им се направи 20 % отстъпка, но ако е над 50 % да им се направи 50 % отстъпка от наемната цена, като това трябва да бъде удостоверено с документи.

Също така, на всички ползващи преместваеми обекти по чл. 56 от ЗУТ, да бъдат намалени с 50% месечните такси.

„Предложението има за цел да облекчи малкия бизнес и по-конкретно онези наематели на общински обекти, които имат сериозни затруднения поради пандемията. Подобни мерки вече са приети в немалко общини в страната, а такава е и политиката на държавата по отношение на наемателите на държавни имоти. Считам за несправедливо, ако наематели на общински обекти не могат да платят разходи и заплати и поради това прекратят временно работа, общината да продължи да им изисква наем за затворените обекти. Очаквам подкрепа за предложението от всички общински съветници, защото въпросът не е политически, а чисто икономически и социален“, каза Георги Дракалиев.