Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди да бъдат арестувани неваксинирани хора, които нарушават заповедите за оставане вкъщи. Целта е да се ограничат увеличаващите се инфекции с коронавирус, причинени от варианта Омикрон. Тази седмица правителството затегна ограниченията в Манила и няколко провинции и градове.

На неваксинираните хора от 13-милионното население на столицата беше наредено да си останат вкъщи, след като броят на заразените се утрои през последните два дни. Здравните служители заявиха, че се очаква инфекциите да се увеличат още повече през следващите дни и да достигнат своя пик до края на месеца.

"Тъй като това е национално извънредно положение, моята позиция е, че можем да ограничим хората, които не са си направили ваксини. Сега давам нареждане на кметовете да потърсят тези лица, които не са ваксинирани, и просто да ги помолят или да им наредят, ако може, да останат вкъщи. А ако откажат и излязат от дома си и обикалят из общината или навсякъде другаде, могат да бъдат задържани. Ако откажат, тогава длъжностното лице е упълномощено да арестува непокорните лица", заяви държавният глава.

Ваксинацията срещу коронавирус е доброволна в страната с население над 100 милиона души, като досега по-малко от половината население е завършило ваксинацията си.

Дутерте коментира още, че е "ужасен" от големия брой филипинци, които все още не са ваксинирани. "Ако не си направите инжекция, излагате всички на опасност, тъй като вирусът "галопира” в нашата общност, в нашата страна и в света", добави той.