Националното ръководство на СДС сътрови неочакван политически абсурд, изключвайки някои от най-активните си структури. Формалната причина е неплатен членски внос. Изключени са структурите в Бургас, Кюстендил, Сливен и Разград. По случайност или не, точно те поискаха оставката на лидера Румен Христов и оттегляне на партията от коалицията с ГЕРБ.

На практика СДС-Бургас е тотално обезглавено, тъй като всички познати и отдали години на партията лица остават извън сегашните сини редици. Сред тях са Вълчо Чолаков, Станимир Апостолов, Костадин Марков, Борис Марков, Тошко Иванов и други, които хората са свикнали да виждат в партийната централа на "Богориди"34 - място, което е емблема на идването на демокрацията в Бургас.

Сините в Бургас коментираха за БургасИНФО, че от месеци търсят обратна връзка от ръководството къде да преведат членския си внос, тъй като банковата сметка на СДС е блокирана от НАП.

„Доживях да ме изключат от СДС. Изключват цялата Бургаска организация, както и Сливен (там СДС е трета политическа сила), както и Кюстендил (там сме с 8 чисти СДС съветници и председател на Общински съвет). Мотив “неплатен членски внос”. Мислили Румен Христов и Илия Лазаров как да спечелят следващата национална конференция и го измислили…”, написа в официалния си facebook профил члена на Националния съвет на СДС и бивш депутат Костадин Марков.

Дончо Златев от НИС посочи още дейтали.

„Инициативата за изключването идвала по сигнал на областния председател на СДС Стара Загора Николай Александров, който докара областта до 0 (НУЛА) общински съветници, а на парламентарните избори постигна на най-ниския и срамен резултат в цялата партия от 50 гласа за цялата област. Това не ме изненадва, защото въпреки политическия си провал и импотентност от 3 години ламти за поста на регионален представител в НИС на СДС от Югоизточен регион. Сега се надява пътят му да е свободен. Нищо, че и да е в НИС ГЕРБ пак няма да го искат в своите листи. И нищо, че той лично беше "изключил" от СДС Казанлък всички авторитетни личности, начело със заместник-председателя си (поне докато не станах аз регионален представител). Не бил платен членски внос, въпреки че от месеци централата не предоставя актуална банкова сметка, която да не е блокирана от НАП. Румене, чака те по жалък край и от този, който спретнахте на Божидар. Защото СДС е кауза, а не ти е частна фирма, която да поднесеш на тепсия на Бойко Борисов, за да те направи депутат. С всичките ни напъни на цялото СДС потенциалът ти преди десет години беше 1%, днес ще 0,1%„, пише Златев.