„Министър Стойчо Кацаров носи отговорност за двуседмичното забавяне на връщането на големите ученици в клас, каза в ефира на „Денят на живо” по Нова нюз бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Димитър Петров.

„Не съм се занимавал с поръчването на тестовете, това не е моят ресор. Поставих въпросът защо са толкова скъпи тестовете, това беше и капакът за моето уволнение. Аз не се занимавам с тези тестове, но не го правят и хората, които са отговорни за това през съответните дирекции и зам.-министър Златанов, който беше изолиран от процеса. С тестовете се занимава министърът лично и неговия началник-кабинет Лидия Чорбанова. В нейния кабинет се викаше комисията, диктуваше се какво да се пише, после се изготвяха класации. Попитайте нея защо са толкова скъпи. Те носят отговорност, че поне две седмици се забави връщането на учениците от горните класове, поради липса на тестове и нескопосано направени процедури. Както и поради това, че се прекратяваха договори с едни фирми с промяна в условията. Беше сложена неустойка от 0,5% на ден за закъснение в документацията, след това фирите получиха договори с 10% неустойка и се отказаха. Болно ми е. Поехме ангажимент да затворим училищата за най-кратко време”, обясни той.

Д-р Петров коментира и казуса със сливането на болница „Лозенец” с педиатрията.

По думите му никой няма против изграждането на нова детска болница, но не по този начин. Според него сливането на трите дружества, каквито са намеренията на властите, крие редица рискове.

„Намеренията се обличат в хубави фрази, но звучат популистки. Сливането ще доведе до това капиталът на новото дружество да не се даде целево за строеж, а ще влезе на разположение в съвета на директорите. Има подозрения, че това е свързано и с назначаването на конкретни лица. Спряга се името на Благомир Здравков, който е близък до началника на кабинета на министъра. Новата болница може да е в парцел на „Лозенец” или на друго място, има свободни имоти. Добре е да е някъде около „Александровска” болница, тъй като там са съсредоточени други лечебни заведения, с които ще се взаимодейства. Не виждам защо трябва да се сливат дружества”, обясни той.

Д-р Димитър Петров допълни още, че е възможно да има интереси, които да действат срещу държавните болници. „Законово така е уреден въпросът, че разширяването на легловата база в някои болници, води до закриването на такива в други”, добави д-р Петров.