”Изглежда сме близо до финала на преговорите, но понеже става дума за много сложен процес не мога да кажа колко точно близо сме. Но се надявам съвсем скоро страната ни да има ново правителство. Форматът е на двустранна база и това има своята логика - всяка партия, при всички разлики между нас, влиза в преговори да даде подкрепата си на мандатоносителя. “

Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в предаването "Лице в Лице" по бТВ.

"Аритметика е безмилостна наука и той няма мнозинство да състави свой кабинет. Това е неизбежната конфигурация, тя може да не ни харесва, да поражда въпроси от най-различно естество. Но тя решава фундаменталния въпрос, ако искаме да имаме ново правителство. Тази конфигурация трудно ще възпроизведе безпроблемно функциониращо управление. Може да не ни харесва, но не е неизбежно. ПП търсиха всяка от всяка една от формациите подкрепа, това е много труден подход, но засега им се отдава, ние им даваме подкрепа на базата на това, което видяхме.", допълни той.


По думите на Иванов не трябва да се разчита на гласовете на ГЕРБ и ДПС, а те трябва да останат в изолация “Политическата криза, не е криза на 3 пъти избори, а конфликтът на въпроса на как и при какви условия се упражнява властта - дали е от приятелчета на властта, които си пишат чатове с Гешев, дали ще се упражнява отговорно властта и ще носи ли рискове с наказателната власт”, заяви той.

"Докато не рестартираме прокуратурата и да я освободим от настоящото ѝ ръководство, ние винаги ще търсим алтернативата, за съжаление. КПКОНПИ изглежда като едно добро място, от което може да се започне", смята Христо Иванов.

“Не един човек му казва “Ходи си, Гешев!, всички, включително знакови институции му го казват и той продължава да седи и да нахалства. Това ще е така, докато не сменим състава на ВСС", коментира Иванов относно обвинител №1.

Христо Иванова разкри, че номинираните за министри в проектокабинета, от ДБ ще са Надежда Йорданова, Божидар Божанов и Борислав Сандов.

Иванов твърди, че трябва да се работи по голям голям спектър от управляващите органи в страната като например Инспектората към ВСС. Той обясни, че трябва да бъде избран с мнозинство от ⅔. Но смята, че как точно ще бъде постигнато това мнозинство или да ще бъде запълнено с качествени хора - ще бъде истински тест.

По негови думи конструкцията за 5 вицепремиери “ще бъде сложно заради формациите, които са толкова различни - нашето ръководство и това на БСП сме в оставка, ИТН са специфични, всичко това събрано в една схема да се решава ще бъде сложно”.

Съпредседателят на ДБ обясни защо отказва да бъде министър: "Защото мисля, че при толкова трудна коалиция е добре политическите лидери да направят крачка встрани. Нагласата е да участваме в кабинета по-скоро с експертни фигури. В този смисъл и аз, и генерал Атанасов решихме да стоим малко назад и да не товарим конструкцията с твърде голяма политизация".

"Готови да поеме отговорност въпреки всички трудности. Това не е компромис, това е отговорност", завърши Христо Иванов.