Обърнах се към народните представители, за да ги информирам за хилядите жалби на българите. Това е дневният ред на българските граждани. Това каза по БТВ омбудсманът Диана Ковачева.

Хората се тревожат как ще плащат сметките си ток и парно, ще се замразят ли цените на тока, или ще бъдат облечени чез разсрочване на техните задължения, ще се спрат ли колекторските фирми, ще се спре ли насилието. Българският парламент следва да се заеме с тях веднага.


Пенсионерите не знаят каква надбавка ще получат. Тези с дългове, тази надбавка няма да я получат. хората не трябва да плащат за чиста вода, когато тече кал. Тук говорим за правата на потребителите и необходимостта на хората с по пет кредита, да не ги влачат до края на живота си.


Мое задължение е да информирам депутатите за топ проблемите на българските граждани. Проблемите са сериозни, има ковид-криза, децата ни не бяха на училище. Онлайн обучението ще остави отпечатък за дълго. Всички деца трябва да бъдат в училище. Проблемите притесняват хората и народните представители са на ход да застанат на своите позиции и да решат проблемите, които стоят от години.


Важно е как държавата ще подпомогне хората в плащане на сметките им. Законът за енергийната ефективност изобщо не съдържа дефиниция за енергийна бедност. Отоплението е лукс. Битовите потребители, слава Богу, не са на свободния пазар. но ще дойде и този момент. Държавата трябва да намери начин да подпомогне. Някои държави са намалили ДД-то. Не зная какво е решението, но то трябва да се вземе в полза на хората.

Три теми са топ за хората - плащането на сметките за ток, вода и парно, темата за свръхзадлъжнялостта и проблема с домашното насилие. Последната жена бе намерена в куфар?! Ако чакате три сигнала от жертвата, за да се вземат мерки, няма да се реши проблема. Всичко е въпрос на законодателни мерки.