Що се отнася до правителствените усилия – не може всичко да е пред камерите, защото подобни преговори често се превръщат в лозунги. Но щом те минават и зад камерите – смятам, че ще има правителство. А иначе ние помним много щекотливи коалиции, каквато беше Тройната коалиция, например. ова заяви социологът Първан Симеонов.

Тук поне всички са в една тоналност. Вятърът тук е попътен. Нагласите за промяна са ясни. Ще е по-лесно – да се договорят за ресорите, така че другите да не се бъркат в тяхната работа, допълни той пред bTV.


Опитваме се да поощряваме ваксинацията – очевидно тя помага. Но сбъркахме с нашата назидателност. И ето ви резултатът – има барикада. Очевидно става дума за маргинализация, означава безпросветност. Вярно е, че има зловредни хора, които пускат фалшиви новини. Но и по пътя на добрите намерения сбъркахме, защото хората вече престават да слушат експертите. Аз смея да твърдя, че проблемът е и в здравната система. Важно е да видим къде сме. След две години пандемия нито сме сигурни за вируса, нито сме сигурни за правата си, коментира Симеонов.


Според него по темата Ковид-19 и ваксините има две основни гледни точки – на антиваксърите и хората, които вярват на науката. Но има и трета гледна точка, която той споделя – коронавирусът ще остане, трябва да се учим да живеем нормално и мъдро с този вирус. Останалото е илюзия. Въпросът вече е политически и не трябва само експертите да говорят, а да започнем и да мислим, защото очевидно ваксинацията не е краят, след нея ще дойде и друго, смята социологът.