Готовност за решителни действия в посока ваксинация срещу коронавируса декларира кандидатът за премиер Кирил Петков. И обяви смел ход.

Ваксинацията ще е "приоритет номер 1" на Кирил Петков, ако стане премиер, обяви самият той по време на преговорите за коалиционен кабинет на "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и "Демократична България". Петков коментира темата Петков в контекста на икономическите политики.

"Демократична България" предложи възможно най-скоро да се вдигнат всякакви ограничения върху бизнеса, свързани с пандемията като междувременно се запазят мерките като схемата 60/40 като се допуска да се въведат и нови. За целта коалицията смята, че трябва да се удвои темпът на ваксинация.

Предлага се още бизнесът в пандемията да бъде подпомогнат с поемане от държавата на осигуровките за бизнеси, подложени на ограничения както и за някои от тези, които разкриват нови работни места. Лидерът на ПП констатира, че няма икономическо възстановяване без достатъчен дял ваксинирано население.

"Смятам лично да се заема с тази тема", заяви той. И добави, че има представа кое спъва желанието на българите да се ваксинират: ниското доверие и притесненията им за съпътстващи заболявания. Петков обеща да събере експерти от всички области на медицината, които да консултират хората дали техните предишни и/или придружаващи заболявания позволяват ваксинацията срещу коронавирус.

Петков подчерта, че ваксинирането трябва да се извършва "по демократичен начин", по "личен, но информиран избор". По думите му проблемите на българската икономика няма да се решат без да се достигне високо ниво на ваксинация. "Трябва да престанат тия вълни. Не може на всяка вълна да ощетяваме бизнеса и да плащаме едни пари, които са лимитирани", каза кандидатът за премиер.