Бизнесът и синдикатите излизат на национален протест под прозорците на властта утре. Поводът - рекордно високите цени на електроенергията. Недоволството ще започне в 12 ч. утре, а настояванията са за компенсации от страна на държавата. Опасенията - ако ситуацията продължи, това ще доведе до загуба на работни места и инфлация.

Това е втората национална демонстрация, в която се включват синдикати. Съвсем неотдавна под прозорците на властта се събраха миньорите заради готвеното затваряне на въглищните централи. Причината е преходът към зелена енергетика. Миньорите се притесниха, че това ще остави без препитание хиляди хора, но служебният кабинет обеща, че ще прибере работниците под крилото на ново държавно предприятие.

Безпрецедентното поскъпване на тока за промишлеността е факт в цяла Европа. Това все още не е ударило крайния потребител, но именно с такъв ток се произвеждат по-голямата част от стоките на пазара, което неминуемо ще се отрази на джоба на всеки.

По думите на Пламен Димитров от КНСБ в момента държавата дава “добри обещания” - че държавата ще влезе в своята функ;ия и бизнесът и домакинствата ще получат подкрепа.

“За да може обаче да ускорим тези действия на държавата, решихме, че все пак ще излезем на протест утре, независимо от днешните разговори. Надяваме се това да усили гласа на тези над 600 000 небитови потребители”, посочи още Димитров.