Имахме срещи с всички, но да се върнем по-назад. Знаете, че такива тестове има в цяла Европа през 300-400 метра пунктове, за да се влиза навсякъде. Всички тестове в Европа бяха безплатни до достигане на 80% ваксинация. Това заяви председател на БХРА Ричард Алибегов пред Нова тв.

Той изтъкна, че бизнесът иска да приложи това у нас с цел да даде време на правителството, за да си свършат работата.

"Последното лято не се свърши нищо. Европа живее спокоен живот, имаме приятели, които казват, че се ходи без маски, стадионите в Англия са пълни", каза Алибегов.

"Това не са медицински пунктове, а изнесени пунктове. Тестът важи 48 часа. Има медицински лица, които взимат проба. Става бързо. Първата вечер беше по-бавничко. На следващия ден имаше повече персонал. В момента този тест струва 10-20 лв. Ние плащаме разликата до 20 лв. Другата стъпка е да стоим затворени", обясни той.

Според него държавата не се справя с ваксинацията и заради това може да ни затвори.

"Очакваме до края на тая седмицата държавата да закупи тези тестове и да станат безплатни. Първо трябва да кажем, че тези тестове не са за сметка на данъкоплатците. МЗ кандидатства, Европа отпуска тези пари и се закупуват тестове. Трябва да има някакъв период. Ето, 6 месеца ние предоставяме тестове, но за 6 месеца държавата трябва да предостави възможност да се ваксинира населението. Това се ползва за всички обществени места", каза той.

"Ако останем в тази ситуация - последни в Европа, ще претърпим много щети. Хората са изключително притеснени, защото повечето туроператури заявиха, че няма да допускат туристи до България, защото не сме ваксинирани. Навсякъде имаше парични стимули и когато се достигне едно ниво, започнаха да налагат мерки. Това, което искат Кунчев и МЗ е прехвърляне на отговорност на бизнеса. Това се въведе след 65% ваксинация", обясни Алибегов.

"Това което Кунчев иска да вкара у нас, бе въведено в Европа при 65-70% ваксинация. Утре излиза заповед при 20% ваксинирани, повечето от тях са над 60-годишни и не са таргет за ресторанти, фитнеси и т.н. и ние ще работим с 8% от ваксинираните", допълни той.

Алибегов посочи, че министърът на здравеопазването оказва негативно влияние върху ваксинацията. Бизнесменът все още не е ваксиниран, защото към момента има високи антитела и изчаква.

"40% от служителите са ваксинирани, което е недостатъчно. Служителите ми ми разказват, когато решат да се поинтересуват повече от ваксините, но не написаното в интернет, отиват при личния си лекар и лекарят им казва: "Спокойно, няма смисъл". Лекарите не са ваксинирани в България. Държавата, като най-голям работодател, нека покаже как се прави и ваксинира държавната администрация", каза Алибегов.

На 19, във вторник, излизаме на протест за цената на тока. Изправени сме пред дилема, всички разходи се покачват. В последните 2 месеца имаме ръст на цените към нас, два пъти се е качил тока, работим в рестрикции на капацитет и работно време. В България държавна помощ в последните 6 месеца няма към нито един бизнес.