Сагата около гражданството на г-н Кирил Петков навлиза в заключителната си фаза. Това каза на пресконференция председателят на ПП АБВ Румен Петков.

„Боя се, че неговата наглост е неограничима от всяка гледна точка. Той поиска да бъде конституиран като страна и да бъде изслушан от Конституционния съд. На големия артист му трябва голяма сцена. След сцената на българското правителство, където той участва абсолютно противозаконно по своя лична вина, сега търси достъп до сцената на КС“, коментира той.

„Лично считам, че КС би трябвало да го попита кой е конституционният съдия, с който се е консултирал. В началото на сагата обяви, че се е консултирал с КС. Да бъде любезен да каже почтено и честно с кой се е консултирал. Според мен той мами, не се е консултирал с никой конституционен съдия. Трябва да е ясно, че той е лъжец“, допълни Петков.

От АБВ настояват КС и президентската администрация да извадят декларацията, която е подписал и декларирал, че отговаря на условията да бъде член на българското правителство.

„По наше дълбоко убеждение той е подписал документ с невярно съдържание. Тук всякакви опити да бъде манипулирано обществото трябва да срещнат ясен институционален и аргументиран отпор“, каза още Румен Петков.

По думите му Кирил Петков носи отговорност както всеки един гражданин за подписан документ с невярно съдържание.

„Министърът на правосъдието ясно трябва да отговори към днешна дата какво гражданство има г-н Кирил Петков. Интересува ни българската правна уредба и регистрацията в нея, а не кореспонденцията с Канада. Ако има само българско гражданство, то кога е приключил периодът на двойното – българското и канадското. Продължаваме да живеем в лъжа и да я адмирираме“, посочи Петков.