„Приех инициативен комитет да издигне моята кандидатура за президент на Р България. Смятам, че мога да бъда полезен именно с това, че имам качествата да олицетворявам единството на нацията”, заяви проф. Анастас Герджиков, за който вчера стана ясно, че е издигнат за кандидат-президент от инициативен комитет. Проф. Герджиков е ректор на Софийския университет.

„Работил съм на няколко места, в организации, които са сложни. Аз съм ректор на най-големия и сложен български университет, председател съм на Съвета на ректорите и опитът ми от там да балансирам между хора с различни интереси, така че всички да се почувстват удовлетворени от някакъв справедлив резултат, е голям. Затова единствената ми мотивировка е в този момент, в който политическото и социално тяло е разпокъсано, да помогна за обединението на всички партии и българи”, каза проф. Герджиков.

Той обясни, че е разговарял със свои приятели от дясното и дясноцентристко пространство от месеци, като в последната седмица е разбрал, че партия ГЕРБ е готова да подкрепи неговата кандидатура.

Проф. Герджиков заяви, че е готов да приеме подкрепа от всички политически партии.