Лидерът на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ надигна вой до Брюксел и се оплака от репресии срещу етническите турци от страна на назначения от държавния глава Румен Радев служебен вътрешен министър Бойко Рашков. Помрънка и за санкциите, наложени на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков от САЩ по закона “Магнитски”, коментира корупцията и се оплака от кръга “Капитал”.

Карадайъ се срещнал със съпартийците си в Европейския парламент от “Обнови Европа”.

Пред тях той заявил, че у нас се нарушавали човешки, граждански и политически права на активисти на ДПС по време на предишните парламентарни избори през юли. Лайтмотивът с репресиите върху свързани с ДПС лица се повтаря вече седмици наред. Обвиненията са основно към държавния глава и назначения от него вече втори мандат служебен вътрешен министър Бойко Рашков. Шефът на МВР е категоричен - нито той, нито пък униформените са наясно кой чий активист е.

"Под благовидната завеса "борба с купения вот". Борбата с купения вот и върховенството на правото не може да бъде за сметка на нарушаването на гражданските права! От друга страна, имаше нарушаване и на човешки права, и на политически права! Говоря за активисти на ДПС, които бяха следени; активисти и ръководители на партията, които бяха принуждавани да подписват протоколи, че няма да раздават рекламни материали и няма да провеждат обучителна кампания как да гласуват гражданите машинно. Бяха следени, бяха претърсвани на улицата...", коментира Карадайъ пред Българското национално радио.

Служебният вътрешен министър вече няколко пъти призова ДПС да предостави данни за такива репресии, за да се извършат съответните проверки.