Министърът на транспорта Христо Алексиев даде допълнителна информация около акцията по изтеглянето на заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су“. След заседанието на МС той обяви, че е освободил от длъжност директора на "Морска администрация" кап. Живко Петров, а на негово място е назначен кап. Венцислав Иванов.

"Вчера бях на място, запознах се лично със ситуацията, има сформиран кризисен щаб, всичко е под наблюдение. Установих една сериозна неадекватност, това е най-леката дума. Затова със своя заповед освободих изп. директор на "Морска администрация" , заяви Христо Алексиев.

Горивото на кораба е източено и няма данни за сериозно изтичане на торове в морето. Състоянието на кораба се наблюдава ежечасно и има съставен план за евакуация, ако времето се влоши.

"В момента се работи по пет сценария за безопасно извеждане на кораба, установен е контакт с три салвьорски компании, които в момента работят по план. Същевременно се разработва вариант и товарът да бъде изнесен с хеликоптери", каза Алексиев.

Той уточни, че нито една технология, която не е одобрена от Министерството на околната среда и водите, няма да бъде използвана. Транспортният министър определи поведението на институциите като неадекватно и коментира, че според него това е саботаж срещу държавата.

"Ще се опитвам да ви държа в течение за всичко, което се случва. Имайте предвид, че аз докато съм министър и представител на държавата, няма да позволя саботажи към държавата, няма значение дали са с политически, лобистки или търговски интереси. Няма да позволя саботаж и на администрацията към държавата", бе категоричен Алексиев.

По думите му служебното правителство не се е забавило, тъй като ние "не сме пиратска държава" и в момента, в който някой кораб заседне, да го освободим на момента.