Съединените щати обявиха, че скоро ще отворят врати за чуждестранни пътници, ваксинирани срещу Covid-19, като отслабват ограниченията за международни посетители за първи път от началото на пандемията. Новите правила, които ще влязат в сила през ноември, изглежда също изключват много хора - включително милиони, които са получили две дози руска ваксина Sputnik V, съобщава "Индипендънт".

Стотици хиляди руснаци могат да бъдат пряко засегнати. Въпреки мразовити дипломатически отношения и ограничено търсене на международни пътувания, около 300 000 руснаци са посетили САЩ през 2019 г., последната година, за която са налични данни, според Американската туристическа асоциация.

В по-широк план, действията на САЩ са поредният удар за производителите на Sputnik V, който Москва гордо обяви за първата ваксина срещу COVID-19, регистрирана за употреба. Въпреки че ваксината е предназначена да бъде мощен инструмент за пандемична дипломация, ограниченото й приемане в чужбина и бавните темпове на доставка я поставят далеч назад от западните ваксини, но и от тези на китайските производители.

"Това е голям проблем за пътуващите руснаци, но и за хората в други страни, които са получили Sputnik V", казва Джудит Туиг, професор от Университета на Вирджиния.

Руският фонд за директни инвестиции, коментира в изявление, че ваксината "не само, че е одобрена в 70 страни, където живеят над 4 милиарда души, или над половината от населението на света, но нейната ефикасност и безопасност са потвърдени както по време на клинични изпитвания, така и в хода на реалната употреба в редица страни."

"Ние стоим срещу опитите да се политизира глобалната борба срещу COVID-19 и да се дискриминират ефективните ваксини за краткосрочни политически или икономически печалби", продължава изявлението.

Новият американски план изисква повечето повечето хора, които не са граждани на САЩ, но които искат да влязат в САЩ, да бъдат ваксинирани с ваксини, одобрени за спешна употреба или от Американската администрация по храните и лекарствата или от Световната здравна организация. Това включва ваксините на Pfizer и Moderna, както и тези, разработени от китайски фирми като Sinopharm и Sinovac.

Sputnik V все още не е одобрена от СЗО. Глобалната здравна агенция тази седмица заяви, че е преустановила процеса на преглед на ваксината, като се позова на опасения относно производствените практики в предприятия в Русия и дали ваксината може да се произвежда последователно до необходимия стандарт.

Новите американски правила няма да засегнат само руснаците. Според данни от Глобалния здравен иновационен център към Университета Дюк, около 448 милиона дози Sputnik V са закупени в цял свят, като много от тях отиват в страни с ниски доходи. Някои правителства се оплакват от бавни доставки от Русия. Ограничените възможности за пътуване вероятно ще доведат до допълнителна критика към рускaта ваксина.

Sputnik V не е единствената ваксина, изправена пред риск. Нито FDA, нито СЗО са разрешили на индийската Covaxin, която е към момента е с 560 милиона дози, предимно в Индия. Ваксинираните с Covaxin може да не бъдат допуснати да посетят САЩ от ноември. Има и спорове с отделните правителства, които не приемат някои ваксини, като например отказа на Великобритания да признае напълно ваксините, прилагани в много части на света.

Някои здравни експерти се притесняват, че действията на САЩ и други страни като тях биха могли да създадат две категории ваксинирани хора по целия свят: едните, които могат да пътуват свободно, а другият не.

В Русия и други страни туристическите фирми вече започнаха да предлагат на богати клиенти пътувания в чужбина, за да могат да се ваксинират с по-широко приети ваксини.

Александър Габуев, старши сътрудник в Московския център Карнеги, заяви, че има "нарастващо разочарование сред тези с пари и власт ", че техните ваксини не са по-широко приети. Някои разпространяват "теории на конспирацията", каза Габуев, включително една, че "всички завиждат на Русия, защото разработила първата ваксина" и затова западните сили говорили срещу Sputnik V.

Одобрението на СЗО за китайски ваксини, като Sinopharm и Sinovac, подкопава подобно твърдение. Въпреки че изглежда, че Sputnik V осигурява по-силна защита от тези ваксини, подкрепяни от Китай, ролята на Русия като износител на ваксини е силно ограничена от производствени проблеми и Китай се очерта като по-надежден партньор, каза Габуев.