БАЗ и СЗБ излязоха с гневна декларация по повод мярката 60/40. Според тях най-високата сума е отишла за „Рудник Трояново - Север“, част от "Мини Марица-изток" ЕАД, който е получил 45,5 млн. лева.

На второ място в своеобразната класация се подрежда „Рудник Трояново – 1“ с 38,4 млн. лева.

На трето по обща сума на компенсациите са „Български пощи“, които са получили помощ в размер на 32,6 млн. лева. Челната петица се допълва от казанлъшкия производител на оръжия „Арсенал“, получил 30 млн. лева от старта на програмата до днес, и „Рудник Трояново 3“, също част от „Мини Марица-Изток“ ЕАД. Още 3,4 млн. лева са получили „Мини Марица-Изток“ като централа.

От публикуваните данни става ясно, че мярката 60/40 не е за подкрепа на бизнеса, а с нея държавата подпомага основно… държавата.

С новите изисквания да се доказва спад от 30 или 40% в оборота спрямо 2019 г., от което зависи и процентът на подпомагане, програмата става на практика неработеща за частния бизнес, защото такива спадове реално означават фалит. Освен ако фирмата не е държавна, естествено…

„Така още един от митовете, че държавата се грижи за частния бизнес във времената на криза бе опроверган! Това е повод отново да заявим – не ви искаме подаянията, които и без това ги няма! Оставете ни да работим!“, пишат още ресторантьорите.