Заседналият край Камен бряг товарен кораб леко се е наклонил през нощта.
Промяната в позицията се вижда и с просто около. Вече шести ден корабът „Вера Су“ е заседнал до скалите.

Вчера пропадна планът за неговото разтоварване. На място трябваше да дойде плаващ кран, който да разтовари част от съдържанието, а плавателният съд да бъде изтеглен до най-близкото пристанище.

План „Б“ има, но все още детайли по него не са съобщени. Все още няма никаква яснота как и дали операция по разтоварване на товара ще има. Решение за това трябва да вземе собственикът на кораба, турска фирма. От ИА „Морска администрация“ обясниха, че има няколко варианта, но никой от тях от тях все още не е съгласуван.

Големите притеснения са, че товарът, представляващ азотни торове, може да доведе до замърсяване на акваторията на Черно море.

След публикации в социалните мрежи за евентуален разлив, водолазът Найден Недев проверява а място. „В зоната на носа разливът е толкова гъст, че видимостта е почти нулева. Понеже течението в момента е северно и отива към юг - към кармата водата е по-бистра, а там където е носът, където има разлив, в момента видимостта е почти нулева и не можах да видя пробойните от тази гледна точка“, обясни водолазът.

Според Недев разливът е от азотните торове. Затова е взел и проба от водата, която ще предостави на експерти за изследване. Без значение от резултата, обаче, е категоричен, че спешно трябва да започне разтоварване на съда.

От ИА „Морска администрация“ заявиха за bTV, че вчерашна дата не е установен разлив. Днес ще изпратят катер и екип от техни експерти, които да вземат проба от водата.

Очаква се влошаване на атмосферните условия, което допълнително може да забави акцията по изтеглянето му.

източник и снимка bTV