Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен тръгва на обиколка из Западните Балкани. Причината - ветото, което България наложи върху преговорната рамка за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз.

Това ще е една от темите, които фон дер Лайен ще обсъди при посещението си в Скопие на 28-ми септември, съобщиха от ЕК.

Бъдещето на РСМ в Европейския съюз не е напълно сигурно. Вратите на Брюксел се затвориха леко за Скопие след решението на България, а позицията на София попречи на един от най-важните приоритети на блока - процеса по разширяване и интеграцията на региона Западни Балкани. Освен това страната ни не артикулира добре мотивите си, което остави България неразбрана от нейните европейски партньори и постави държавата ни в известна изолация.

“Председателят пристига, за да потвърди отново ангажимента на ЕС към региона. Тези страни са наши партньори, с които имаме много силни връзки. Това посещение е възможност за обсъждане на тези отношения и тематичните въпроси, които съществуват, включително по двустранните отношения“, каза говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер, цитиран от Българското национално радио.

Фон дер Лайен ще посети също Косово, Черна гора и Сърбия. Обиколката й ще завърши на 30 септември в Босна и Херцеговина.