Ако извънредните парламентарни избори бяха днес, над 22,5% от заявилите, че ще гласуват биха избрали коалицията ГЕРБ-СДС. Това показва ръст в резултата им. Всяка една от следващите 4 формации има потенциал да бъде втора политическа сила заради малката разлика в момента, според социолозите. БСП получава 14,5 на сто. „Има такъв народ“ и „Демократична България“ – съответно с 13,5% и 11,9%.

Това показват резултатите от най-новото социологическо съвместно проучване на „Маркет Линкс“ и bTV, проведено сред 1076 лица над 18 г. в страната в периода 14-20 септември 2021 г., по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.




Формацията на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“ събира около 11% подкрепа. Според проучването тя черпи своя ресурс от повечето политическите сили, с изключение на ДПС, но и от негласували на последните избори. 9,8% от анкетираните биха гласували за Движението за права и свободи.

„Изправи се БГ! Ние идваме“ е загубила част от подкрепата си и е в рисковата зона около 4%. Под 4-процентовата бариера за влизане в парламента остава „Възраждане“.

Проучването показва, че изборите „2 в 1“ за президент и парламент ще стимулират избирателната активност.

Общо 77% отговарят, че ще гласуват, а 14 на сто – няма да отидат до избирателните секции на 14 ноември. 9% от запитаните все още се колебаят.