Представителите на парламентарно представените политически сили не се разбраха за състава на Районната избирателна комисия (РИК) в Бургас, която ще отговаря за организацията и провеждането на президентските и парламентарни избори на 14-ти ноември.

Областният управител Мария Нейкова проведе днес консултациите за бъдещата РИК, на които присъстваха членове на „Има такъв народ”, ГЕРБ, БСП, „Демократична България”, ДПС и „Изправи се! Мутри вън!”.

Областният координатор на „Има такъв народ” Тодор Иванов предложи за председател да бъде избрана юристът Фани Семерджиева. Той каза, че е удовлетворен от работата на Михаил Хаджиянев, който освен, че е доказал се адвокат, е и опитен в провеждането на избори. Иванов обаче заяви, че никой нямало пожизнено място в РИК, която за сетен избор се избира наново.

Областният лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев настоя адв. Хаджиянев отново да бъде председател на комисията. Той подчерта, че предложението е надпартийно и се мотвира с това, че на предходните избори, Бургаска област първа в страната е обработила протоколите и е приключила изборния ден.

„На тези избори ще имаме и ново предизивкателство, тъй като това ще е вот 2 в 1”, каза още Димитър Бойчев.

Спорно се оформи и този път мястото на секретар. От БСП предложиха адв. Георги Михов, който е изпълнявал тези задължения безупречно и на предходни избори. От ДПС настояха пък тази позиция да заеме Емине Илиаз. Нито една от двете партии не отстъпи и продължи да настоява нейният представител да бъде секретар.

За зам.-председатели бяха дадени две предложения. Едното е на Христина Хаджиатанасова от „Демократична България”, а другото на Димитър Вълчев от „Изправи се! Мутри вън”.

В крайна сметка решаващата дума ще има Централната избирателна комисия, която ще назначи и РИК Бургас.