Талибаните изключиха момичетата от афганистанските средни училища. Те разпоредиха в клас да се върнат само момчетата и учителите мъже, предава Би Би Си.

В изявление ислямистката групировка за подновяване работата на гимназиалните класове (за ученици на възраст от 13 до 18 г.) не се споменават нито момичета, нито жени. „Всички мъже учители и ученици трябва да посещават образователните си институции“, се казва в съобщението.

Изглежда талибаните се връщат към суровите правила, които наложиха при управлението си през 90-те години, преди двете десетилетия с американско и съюзническо присъствие в страната, вече изтеглено.

В петък стана ясно, че талибаните явно ще затворят основаното пред 2001 г. Министерство по въпросите на жените и ще го заменят с департамент, който някога налагаше строги религиозни доктрини.

„Толкова съм разтревожена за бъдещето си. Всичко изглежда много мрачно. Всеки ден се събуждам и се питам жива ли съм. Трябва ли да стоя у дома и да чакам някой да потропа на вратата и да поиска да се омъжа за него? Това ли е предназначението на това да бъдеш жена“, казва афганистанска ученичка пред Би Би Си, която се е надявала за стане адвокат.

Баща й споделя: „Майка ми беше неграмотна и баща ми постоянно я тормозеше и наричаше „идиот“. Не искам това да се случи с дъщеря ми“.