Всички рискове, свързани с Еврозоната могат да се управляват с държавни решения. Аз като част от служебното правителство няма да бавя нито една стъпка на страната към Еврозоната, за да може бъдещия редовен кабинет да вземе своите решения. Това заяви вицепремиерът Атанас Пеканов.

До вчера финансовият министър Асен Василев не е споменавал скепсис по отношение на Еврозоната. Между другото тя става все по-силна. В условията на епидемия се взеха мерки, които защитават по-слабите държави, като България например, посочи той.


Според мен позитивите от влизането в Еврозоната са много повече от рисковете, но гражданите трябва да бъдат информирани за всичко. Хората се тревожат за цените например. Затова те трябва да бъдат осведомени и да са готови да има приемственост, посочи той.

По думите му високи нива на инфлация през лятото бяха очаквани. Това са тенденциите в цяла Европа. У нас имаме малка безработица, което показва, че икономиката върви добре. С икономическото възстановяване върви с повишаване на инфлацията, обясни Пеканов.


Той разясни и какво се случва с Плана за възстановяване и развитие, по което България ще получи сериозни пари от ЕС.


Декарбанизация на икономиката липсва в Плана за възстановяване и развитие. По зелената сделка няма изработена визия. Затова най-вероятно ще ни го върнат, ако сега го внесем в ЕС. Темата е трудна, ще стане по-трудна и изисква отговорни решения. Сега ще се опитаме да направим ясна стратегия, как да защитим интересите на хората. Важно е да видим алтернативните енергийни мощности и как по фонда за справедлив преход да направим работни места със сериозни заплати за хората, които работят във въглищните централи. Трябва да се движи процесът затова се водят активни разговори по тази тема. Парите ни от Европа не са застрашени, но трябва да се бърза, защото бизнесът има нужда от тези пари, категоричен бе Атанас Пеканов.