Правителството реши да закупи 10 000 дози от ваксина срещу коронавирус на "Санофи/ГлаксоСмитКлайн"(Sanofi Pasteur SA/Glaxosmithkline Biologicals SA).

Това се случва съгласно Споразумението за предварителна покупка за разработването, производството, възможностите за закупуване и доставката на ваксина срещу COVID-19 за държавите членки на ЕС, сключено между Европейската комисия и производителите на лекарства - Санофи Пастьор и Санофи/ГлаксоСмитКлайн .

Предлаганата ваксина е еднодозова антигенна ваксина, която на този етап се очаква да не се използва за първична имунизация, а при преболедували лица или при ваксинирани с друга ваксина срещу COVID-19. Тя е също алтернативен вариант за ваксинация при лица с противопоказания спрямо другите видове ваксини.

Ваксината се съхранява при температура между +2° и +8°С. Очакваните срокове за доставка са през първото полугодие на 2022 г.

С участието на страната в договора ще се осигури широко портфолио от ваксини срещу COVID-19. Заявяването на 10 000 дози от ваксината ще позволи на страната ни да вземе участие в договора и в бъдеще при необходимост да се осигурят допълнителни количества.