Служебният премиер Стефан Янев в "Лице в лице" по bTV, коментира смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев и подозренията за убийство.

"Тази тема навлезе в публичното пространство, отдавам я на предизборната обстановка. След като има следствие, аз и да искам не мога да коментирам нищо по въпроса.

Всичките факти които излизат наяве са смущаващи, но нека да оставим на хората които водят следствието, истината да излезе наяве, каза още служебният премиер", заяви Янев.

На практика имаме безпрецедентен случай – един служебен кабинет да бъде заменен с друг служебен кабинет. Иначе оценката за представянето на различните министри се дава от президента, който назначава служебния кабинет.

Всичко, което е взето като решение, е било обсъдено. Тук не говорим за даване на негативна оценка, че не са се справили, те са проявили желание да напуснат тези постове. Конкретно г-н Тодоров вече не е транспортен министър, тъй като такова бе неговото желание", каза Янев.

По отношение на новите министри в служебния кабинет Янев посочи, че те са избрани на базата на техните биографии, качества и опит, както и готовността им да продължат политиката на правителството.

Кухнята на вземане на решение не включва само двама човека – президента Радев или моя милост, защото сме преминали един дълъг път с определен опит и знаем, че едноличните решения не са добри решения. Всичко е било обсъдено и с други хора, допълни още той.
Служебният министър-председател коментира и темата с енергетиката.

,,Много е лесно да критикуваш, че някой не се справя в един сектор с много тежко наследство, с много проблеми, сектор, който не е бил реформиран в последните 10-15 години. Конкретната оценка за работата на определен министър не касае толкова неговото оставане, колкото оценката колко тежък е даденият сектор. Да се критикува е много лесно.

Енергетиката е много тежък сектор, така че оценката е комплексна. А и въпросът не е в личностите, а в общата политика. Влизайки в персонални нападки, това не води положителен заряд за обществото, така не се казва как ще се реши даден проблем'', обясни той за решението енергийният министър Андрей Живков да запази поста си и в новия служебн кабинет.

Инфлацията вече очевидно излиза от очакваните прогнози и е възможно да продължи към възходящ ред. Обезпокоителни са и цените на електрическата енергия.

Инфлацията и високата цена на тока се дължат на един феномен и той е, че целият свят е в период на възстановяване от кризата, което в световен мащаб води до повишаване на цените на основните енергоносители и на металите, което дава отражение по отношение на основните производства.

В почти цял свят бяха вкарани в обращение и много свежи пари, близо 13 трилиона, което също повлия на инфлацията, разяни служебният премиер на въпрос за шоковото увеличение на цените, което ни очаква след Нова година.

,,Без енергетика сме обречени на неефективна икономика. В цял свят бизнесът търси евтина енергия, за да произвежда евтино и да е конкурентноспособен. Можем да поставим началото на диалога, затова трябва ни стратегия, чрез която за 5-10 години да можем да постигнем определени резултати'', каза още Стефан Янев.

,Неслучайно в речта при клетвата на служебния кабинет днес казах, че предстоящите месеци няма да са никак леки. Тенденциите на световните пазари са такива и за съжаление това, което се вижда на борсите, е обезпокоително'', добави той.

Вчера имахме възможност да направим отчет за последните над четири месеца и когато се събраха всички отчети, си дадох сметка, че сме свършили много работа, даже надминахме очакванията. Вчера специално благодарих на парламента, че се зае с тази важна задача като актуализацията на трите бюджета, която е важна за всички българи, коментира още Янев.

Служебният министър-председател отрече обвиненията от ГЕРБ, че администрацията на президента и служебното правителство участва в купуването на партии.