Агенция "Пътна инфраструктура" е платила 1.225 милиона лева за две години за преместването на конусите на пътя София - Перник около Владая и село Драгичево, съобщи общинският съветник в София от "Демократична България" Симеон Ставрев.

Конусите се местят за т.нар. реверсивно движение в двете зони, където движението се осъществява в едно платно. Така се осигуряват две ленти за движение в по-натоварената посока - в петък и вечер в посока Перник и в неделя и сутрин в посока София. Общата дължина на отсечките е около 4 км.

В официален отговор на АПИ става ясно, че за периода от 1 юли 2019 г. до 1 юли 2021 г. е платила общо 1 225 306 лева.

"Това натоварване значително ще намалее при довършване на Софийския околовръстен път в участъка между "Люлин" и "Бъкстон", защото преминаването от пътен възел "Перник" на автомагистрала "Струма" до южна София ще е по-бързо по магистрала "Струма" и после по разширеното околовръстно", коментира Ставрев.

Според него дори да няма пари за целия участък АПИ могат да го разделят на 2 части - от кръговото при "Люлин" до отбивката за "Горна баня" и от "Горна баня" до бул. "България" и да започнат с първия участък.

Общинският съветник от "Демократична България" смята, че Столична община трябва да реши проблема с връзките на Северната скоростна тангента със северните квартали на града, за да може околовръстното шосе да развие потенциала си - да вади трафика от града. Ставрев коментира, че булевардите Източна тангента, Илиянци и Рожен (нов) трябва да стигнат до СОП възможно най-скоро.

"Вместо да строи базовата инфраструктура, АПИ се занимава да дава пари за местене на колчета. И то не малко пари. А Йорданка Фандъкова вместо да изпълнява обещанията си за градските булеварди - преписва едни числа от бюджет в бюджет и само обещава, но не изпълнява обещанията", коментира Симеон Ставрев.