Във Виена се проведе конгрес на председателите на парламентите. Това е събитие, което се организира веднъж на пет години. Отделно това е световна среща на жените председателки на парламенти. Идват много сериозни политици от целия свят.

Това заяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева в ефира на "Говори сега" по БНТ отговор на въпроса, дали не е била на шопинг в австрийската столица, докато в България се разрастваше така наречения скандал "500К", в рамките на който се твърди, че тя е предложила половин милион лева на депутата от ИТН Радостин Василев да разцепи парламентарната група на партията.

"Самият Радостин Василев каза няколкократно, че аз не съм му давала пари. Не знам колко пъти трябва да задавате въпроса, за да получите друг отговор. Ще си търся правата в съда. Аз съм водила такива разговори с десетина души от ИТН. Те не си признават. Не съм им предлагала пари.

Той самият каза, че не съм му предлагала пари - какво е 500к? Аз нямам спомен въобще да съм писала. Възможно е да съм си драскала на листче. Понякога драскам, понякога не. Какъв по-убедителен източник от първоизточника", каза още тя, коментирайки обвиненията по неин адрес.

"Като казва, че не съм му предлагала пари, защо Тошко Йорданов твърди обратното. Защо Виктория Василева каза в парламента да кажа от къде са тези пари. Тази работа е просто една сплетня. Не знам каква работа ще им върши. Но е повече от ясно е, че на нас не ни трябва тяхната група разцепена. БСП, ДА и ИГБНИ имат 83 гласа.

Колко гласа според вас трябват? Ако ние имаме 83, трябват 40, и то само за гласуването, а за работа 50", каза още Дончева.

Относно разкритието си, че е говорила и с други депутати от ИТН, Дончева каза:

"Говорила съм с 10 души, които на пръв поглед са ми се видели по-смислени, хора, които би трябвало да имат лидерски качества. Реакцията по скандала показа, че те се изживяват като хора, които могат да изпълняват разпореждания на сценаристите".

Тя коментира и причините за тези разговори.

"Искате ли да има правителство? Вие искате ли да има правителство, като личност. Как си представяте да стане? То става само с разговори. Без разговори няма как да стане. Ако искате да има правителство, това означава да убедите тези хора, че има полза от правителство, че държавата ще има полза, че ИТН ще има полза, че парламентарната им група", обясни тя.

Дончева заяви още, че не се е виждала с лидера на ИТН Слави Трифонов.

"Не съм се виждала със Слави Трифонов. Мая и Христо са се видели, за да ги злепостави и тях. Смятахме, че Корнелия има повече възможности за контакти със Слави Трифонов. Оказа се, че и тя няма", каза тя.

Тя също продължи с темата за срещите: "Лидерът на ИТН каза, че няма да прави правителство. Това е безумна позиция от гледна точка на българската държава, от гледната точка на ИТН и нейните депутати. Това е народът да ти е дал да си първа политическа сила и вие да се подиграете с това. Да дадете някакъв списък, който няма да свърши работа. Каква полза има партията им, те самите?

Тези хора няма политически качества. Дори в ГЕРБ, където Бойко Борисов е несъмнен авторитет, дори там ми се вижда по-налични хора, които биха се замислили, дали едно решение на техния лидер е добро или не. В ДПС, по отношение на предложенията на други хора има разсъждения. В БСП и в момента го има, независимо, че Нинова е изчистила всички авторитети. Но хората разсъждават".

"Разбрах това, когато ги прегледах тези десетина души. ИТН са най-голямата политическа сила без тях не може да има правителство. Какви възможности сме имали ние, за да положим усилия да има правителство.

Неговият морален проблем и на сценаристите, и на Слави Трифонов е този, че са си намерили някой като мен, който ги е накарал да мислят. Да, аз съм подстрекател, но не към разцепление. Разцеплението им е пълен нонсенс, необходима е цялата група. Тази група трябва да започне да мисли автономно, но аз не видях мислещи хора. Не е правилно някой да взима решенията и да им ги налага безприкословно".

След това Дончева нападна хората на Слави и разкри според нея истинската цел на шоумена и партията му.

"Не само Слави няма никакво намерение да прави правителство, а тези хора нямат никаква идея как се прави политическа дейност. Там има хора, които искат да заемат някакви позиции, защото смятат, че досегашната система им пречи. Аз правя съществена разлика между колегите от НДСВ, но там имаше много сериозни хора, имаше и от тия , дето не бяха чак толкова подготвени за политиката данни, но те имаха данни и много бързо включиха да анализират проблемите и много бързо учеха.

Тук видях просто едни хора, които са парализирани. Щом им казва вожда, значи е така. там нищо не се поставя под съмнение.

Ще ви покажа един пример. В този период, когато стана ясно, че връщат мандата, срещам в кулоара Хиновски, забързан. Питам го, защо бърза. а той отговаря, че отива да пише статия за повишението на цените на тока. Хиновски? Каква статия. Казвай какви мерки да вземаме. Ти статии си писал до сега като независим експерт.

Депутат, председател на комисията по енергетиката, те му дали лостовете в ръцете, а той не знае какво да прави. Казвам ви какво се случи пред очите ми. Вие го вярвайте, ако искате. Дадох си окончателната сметка. След като тези зрели сериозни възрастни хора със собствена биография, които могат да бъдат бащи и майки, имат такова отношение - все едно, че от тях нищо не зависи.

Не, това нещо е чип, това е манталитет", разкри Дончева.

"Според мен целия замисъл на Слави е да няма правителство. Той е изключително деструктивен за българската политическа система. Ако започнете от въпросите на референдума и видите до какво те могат да доведат във времето. Ако проследите ролята му в интронизирането на Бойко Борисов,. ще разберете, че това е човек , ползван за сериозни политически цели .

Ползван за торпилирането на цялостната политическа система, за разчистване на терена и попълването с невежи хора. Ако ти не можеш, просто не можеш. Днешното общество е такова. Ако има подходяща медийна кампания, подходяща среда, могат да ви изтикат навсякъде, но ако вие не може да решавате проблемите, вие все едно ще круширате.

Деструкцията на политическата система - начинът, по който поискаха съкращаване на депутатите и мажоритарна система. Ако в България има 120 депутати парламент, а 30-40 души група са постижими, вие на практика ще получите контрол с 30-40 души, което много партийната политическа система не ви позволява да получите", обясни тя.

По думите ѝ, срещу нея няма изпълнена политическа поръчка.

"Няма такова нещо. Аз съм човекът, който им пречи да осъществят някакви замисли. Дори с позициите по отношение на правителството. Тези хора си представяха, че ИБГНИ ще бъде смокинов лист за сглобка между ДПС, ДБ и БСП. Те искат да вкарат ДПС в компанията, но ние да сме им прикритие. Ние не искаме ДПС в компанията.

Слави Трифонов ще ви обясни, че всичките опорки са пълно съвпадение. Ако са, къде е закриването на спецсъдилищата. ДПС не са отишли на правната комисия. Там също има синхрон. Какво пречеше да се свика комисията? Какво циклят от 20-30 дена с трите бюджета. Колко дни изгубиха в празни парламентарни действия? Чували ли сте някой да бърника из бюджета без министъра на финансите. Това се прави, за да се бави време", каза Дончева.

Според лидера на "Движение 21" тази работа изглежда като умишлено саботиране на работата на парламента.

Дончева коментира и скандала ѝ с председателя на парламента Ива Митева.

"Спряхме да си говорим, когато тя изправи държавата пред конституционна криза, скъсвайки решението на парламента как да приключи мандата на ИТН. Направи това под диктовката на Тошко Хаджи Тодоров. Оттогава не си говорим. А аз съм била интригантка - защо? Защото съм ѝ предложила човек за "Човешки ресурси"?

Това, че тя изпрати нас във Виена, а не отиде самата тя, за да направи контакти, говори достатъчно за нивото на човека", обясни тя.

Дончева отрече, че има интерес от закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратутрата, защото има над 10 дела там.

Дончева е категорична, че ще съди Тошко Йорданов.

"Ще заведа дело, исковете срещу Тошко Йорданов. Той по някакъв начин трябва да е получил информация, която не е уклончива, за да бъде сигурна. Имам искове за това, което Тошко Йорданов е направил в предаването си и в предаването на Петър Волгин. А пък кой още, ще го мислим.

Не ме плашете с излизане от политиката. Аз съм в политиката от 12 години. Влезнах в политиката, но не знаех, че парламентът ще трае 9 дни. Това, което се случва в момента, налагат друга позиция. Трябва да удържим онова, в което бяха в името на протестите. И ако слави и сценаристите работата по подмяната на каузата на протестиращите хора, ние трябва да устоим", каза тя.