46-ия парламент копае нови дълбини на своята антипопулярност. Тук говорим за една непрофесионално направена кампания и скандал.

Това заяви в ефира на предаването "Пресечна точка" по Нова телевизия анализаторът Милен Керемедчиев.

"Не знам по какви аргументи прокуратурата започва проверка. Това е думата на един човек срещу друг.

"В момента виждаме махленско замерване с обвинения, а фокусът на наистина важното се измества", добави той.

Според него, ако имаше още живот в този парламент, то ИТН е щяла да е обект на обвинения и схеми, но все още е било рано за подобен скандал и нещо. Това не е злободневната тема да деня все пак. Важно е какво става с пандемията и актуализацията на бюджета", каза Керемедчиев.

По думите му това е дребно говорене.

Според журналистката Ива Дойчинова обаче смята, че скандалът е много обиден и има значение какво се случва в парламента.

"Целта е да стане един гладиаторски бой с много политически трупове", смята тя.

"Дончева явно се опитва да отнеме нещо от един проект за милиони през задния двор", вмъкна се в разговора и третият гост в студиото - журналистът Валери Найденов.

Керемедчиев се отврати от това какъв език е използвала Татяна Дончева. "Дали тя наистина е опитвала да подкупи депутати, няма никакво значение. Недоказуемо е дали е предлагала подкуп", уточни той.

Според Дойчинова ИБГНИ може да не влезе в следващия парламент именно заради този скандал: "Те са на границата, не могат да си позволят такива скандали", каза тя.

Найденов се съгласи с нея и каза, че допълнителна загуба на гласове е и оттеглянето на партия "Волт" от ИБГНИ.

Според Керемедчиев това е златен шанс за Радев, защото така той остава единственият неопетнен символ на протестиращите. "Този скандал налива сериозна вода в мелницата на негов бъдещ политически проект и на следващите изброи", смята той.

Според Найденов пък, за да дръзне Дончева да говори такива неща за мандата, най-вероятно първо се е консултирала с президента.