COVID картата на България започва да става жълта. Това предупреди в социалните мрежи математикът проф. Николай Витанов. Картата е на база средната заболеваемост от вируса през последните 14 дни. Според математика вече се вижда, че започва полека да се надига новата вълна.

В жълто са 7 области – София, София област, Перник, Бургас, Варна, Благоевград, Търговище.


„Жълтото показва, че в съответните области просто трябва да сме по-внимателни и да не седим много по места, където има много хора. С това наум и с елементарните предпазни мерки - няма проблем.

Тъй, че, който е на почивка, особено по морето - карайте си я спокойно, просто имайте едно наум. Когато по картата се появи оранжево, тогава вече ще трябва да се внимава повече. Оранжево засега няма, няма и да има скоро“, пише още проф. Витанов.

Той е изчислил, че базовото репродуктивно число за деня е 1.025. Според него напоследък стойността му се движи около 1. По думите му това означава, че разтоварването на здравната система е на път да завърши и броят на активните случаи ще започне бавно да нараства.

„Това все още не е проблем, не се очаква да бъде проблем и поне през следващите 2 седмици. Хората на първа линия може да си поемат дъх - не се очаква рязко влошаване на ситуацията в следващите 2 седмици“, пише още той.

Данните на математика показват, че индикаторите за смяна на тренда имат ниски стойности.

„Този в София е над 20 пъти под критичната стойност, по морето са над 10 пъти под критичната стойност. Това показва, че обстановката остава спокойна, с очертаващо се бавно влошаване, което вън от кабинета ми все още трудно ще се забелязва.

Та така, вие знайте, че го има, но не го забелязвайте още. Вършете си работата или си почивайте и ако сте в област в жълта зона, просто спазвайте елементарните мерки и избягвайте събиранията на много хора на едно място“, казва още математикът.