„Локация“ на езикa на киното означава мястото, където се заснемат определени сцени от филмовия сценарий. Проектът „Филмови локации Бургас“ представя фотозаснемането на 10 локации от Бургас и международното им популяризиране сред кинопрофесионалисти от страни, които не разполагат с морски локации като Полша, Германия, Унгария, Австрия, Чехия, Словакия.

Защо Бургас? Бургас разполага с дълга плажна ивица, до която в непосредствена близост е разположен един от най-красивите приморски паркове (в повечето крайморски градове непосредствено до плажната ивица има изградени автомобилни пътища); в Бургас е изградена Морска гара със съвременен архитектурен дизайн и железопътна гара, в контрастен архитектурен стил, на която железопътната линия приключва (визуален елемент, в подкрепа на драматургията, в случай че главните герои във филма се разделят); Бургас е обграден от 3 езера – едно от които – Атанасовското езеро, с червено-синьо-зелените оттенъци, лечебни басейни, теснолинейка и вагончета, пълни с черноморска сол, е като кинематографичен декор, готов за режисьорското „Камера? – Работи!“.

Готов декор за заснемане на филм е и Рибарското селище, а магичният остров „Св. Анастасия“ от години е фаворит на българските режисьори („На малкия остров“, реж. Рангел Вълчанов; „Островът“, реж. Камен Калев).

Идеята за популяризацията на локациите сред международните кинопрофесионалисти е на режисьора Александра Вал, която също е автор и изпълнител на проекта. Заедно с талантливия фотографски тандем – Елиза Кеседжиян и Галин Василев – те заснемат локациите по начин, подходящ за кинематографичното мислене на продуценти, режисьори и сценаристи.

Чрез международната платформа Location Guide, бургаските локации са изпратени до филмовите комисии и центрове на всички страни, които не разполагат с морски дестинации. С цел по-бърз и цялостен достъп до информация за града относно всички услуги, съпътстващи снимачния процес (хотели, логистични трансфери, разрешения за снимки и др.), продуцентите разполагат и с линк към локациите от английската версия на портала Go to Burgas.

Партньор на проекта e и “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, като главният изпълнителен директор д-р Франк Кванте подкрепи с интервю развитието на проекта.

Проектът е реализира с подкрепата на Община Бургас по програмата за съфинансиране.