Областният управител Мария Нейкова инициира днес работна среща с новоизбраните депутати от бургаски регион. Целта на срещата е проф. Нейкова да запознае народните представители с приоритетите, касаещи развитието на бургаска област. На срещата присъстваха още кметовете и председателите на общински съвети, като някои от тях представиха проблеми и важни проекти за бъдещото развитие на управляваните от тях общини.

"Уважаеми народни представители, независимо от партийната Ви насоченост бих искала да Ви призова да работите активно, обединени в отстояването на интересите на бургаска област. Зад всеки един от Вас стоят жители на региона, които заслужават да живеят един по-спокоен и достоен живот. Разчитам на Вашето съдействие в Парламента и нека партийните различия да останат на заден план, а да се работи за каузата - бургаска област.“ – каза в обръщение към присъстващите областният управител.

Проф. Нейкова отбеляза част от проблемите, където депутатите от 2-ри МИР-Бургас биха могли да институционално да съдействат, така че да се генерират проекти, които ще подпомогнат прилежащите общини. Като проблеми областният управител посочи лошата или напълно липсваща пътна инфраструктура в малките населени места, спешната необходимост от подновяване на водопроводите и канализационните системи, изграждането на пречиствателни станции, регламентиране и строг контрол върху дърводобива. Всичко това са предпоставки и основни причини, които отблъскват младите хора от тези населени места и районите се обезлюдяват. Проф. Нейкова не пропусна да сподели и проблема с междуинституционалните преписки, които не намират решение години наред и посочи пречките по отношение на безвъзмездното предоставяне на собственост от държавата на общините, което възпрепятства инвестициите в тези терени, например имоти в Поморие, Приморско, Царево, Созопол. Кметовете допълниха, че ще потърсят от депутатите съдействие за промени в законодателството, касаещо промяната на имоти от публична общинска собственост в имоти – частна общинска собственост. Предложението дойде от кмета на Община Камено, който заяви, че в прилежащите към общината села има рушащи се училища и други постройки, които са опасни за населението там, но общината не може да ги продава, заради ограниченията в законодателството и така генерира само разходи и сградите стават все по-опасни.

Присъстващите бургаски депутати определиха инициативата на областния управител като добро начало и поставяне на основата на конструктивизма и открития диалог в интерес на бургаска област. Ангажираха се с активна работа и постоянен диалог с кметовете по общини и хората без оглед на партийната си насоченост и заявиха, че ще подкрепят важните за региона проекти.

На срещата в Областна администрация присъстваха бургаските депутати от ГЕРБ – Жечо Станков и Галя Желязкова, от ДБ – Димитър Найденов и Ивайло Мирчев, от ДПС – Севим Али и Ешереф Ешереф, от „Изправи се БГ! Ние идваме“ – Живко Табаков.

„Искам бургаска област да е добрият пример в страната от гледна точка на взаимодействие и конструктивен диалог“, каза още Мария Нейкова и изрази надежда, че бургаските депутати ще са едни от най-активните в предложения за нормативни и законови промени, така че да се защитят в голяма степен интересите на областта.

Областният управител заяви готовност да предостави залите в администрацията, където народните представители и кметовете да организират срещи по проектите и проблемите на общините, които изискват подкрепата на депутатите.