"За съжаление нещата вървят натам, че ако се появи COVID вълна в късната есен, оставаме с немотивирани лекари и обеглавени болници. Не зная дали старанието на Здравната каса да търси вина в работилите по време на епидемичните пикове, е такова да търси и как са работили през това време други болници, които абдикираха, въпреки че по брой на легла, луксозност и лекарски състав отговарят на критериите на големите държавни болници?", заяви на извънреден брифинг от Бургас бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. На брифинга участва и бившият здравен министър д-р Костадин Ангелов.

Доц. Кантарджиев коментира и плана за справяне със следващата вълна на Министерството на здравеопазването.

"В този план не е преценено, че вече имаме ваксини. Тези ваксини не само, че не се слагат, в пъти намаля броят на ваксинираните на ден. И сега какво ще стане? Тези ваксини не могат да се предоставят на други желаещи държави, защото срокът на годност е много кратък, не може да им ги дадем седмица преди да изтече"", допълни доц. Кантарджиев, припомняйки, че план за действие бяха представили още предишните управляващи.

"Апелът ми към всички е - виждате как вървят мерките за подготовката за четвърта вълна. Виждате, че нищо хубаво не се очаква в здравеопазването, моля ви се ваксинирайте се докато имаме възможност да направим това. Всички усилия от една година бяха насочени лятото да имаме малко случаи, за да можем да направим такава имунизационна кампания с 60 000 на ден в продължение на месеци и да достигнем добър имунитет", каза доц. Кантарджиев.