Ще свикам Народното събрание с указ на 21 юли от 9 часа. Това обяви президентът Румен Радев пред журналисти.

По думите му сега е моментът на "българската политическа жътва".

"Сега е моментът политиците да си свършат работата, да намерят обединение, пресечни области на техните интереси, които да бъдат интересите на всички нас. Всички очакваме да продължат демонтажа на порочния управленски модел, да се укрепи държавността, да намерим изход от икономическата криза, да тръгнем по нов модерен път", каза президентът в силистренското село Професор Иширково, където открива жътвената кампания.

"Искам да поздравя ИТН с изборната победа. Това, което предприеха вчера, беше да отворят вратата към диалог, към намиране на консенсус на проблемите”, коментира Радев.

За варианта служебното правителство да стане редовно, той заяви, че това зависи от народните представители и от свободната воля на самите министри.

Президентът увери, че няма да бави конституционните процедури и реда за връчване на мандати. По думите му партиите най-сетне трябва да намерят пътя един към друг.

"Трябва да има обединение около интересите и очакванията на българския народ, въпрос на диалог и намиране на общ подход и позиции", каза той в отговор на въпроси за бъдещи коалиции.

Попитан за протестите на "Пирогов" след освобождаване на директора, Радев каза, че е делегирал пълно право на министрите да определят своята кадрова политика, като посочи, че те трябва да го правят мотивирано.

"Това е едно от големите очаквания - да се намери най-сетне ефективен модел на българското здравеопазване, очевидно моделът не работи добре, той води до една неприемлива уродливост вътре в системата. Не може разликата в заплащането между новопостъпил лекар, ако въобще си намери работа, и шеф на държавна болница да бъде 50 до 100 пъти", даде пример държавният глава.