За голям проблем с продължаването на Програмата за саниране алармира кандидатът за депутат от коалиция ГЕРБ-СДС в Бургаски регион Жечо Станков, който е доскорешен зам. министър на енергетиката и лично влагаше огромни усилия от обновяването на сградите да се възползват максимален брой хора безвъзмездно. „Буквално преди часове стана ясно, че Програмата за саниране - едно от хубавите неща, които се случват в Бургас, Бургаска област и в страната, се променя. Това стана в момента на тъмно, зад гърба на заинтересованите страни, които са хората. От програмата само в Бургас са се възползвали вече десетки хиляди граждани, още много други очакват нейното продължение. Но сега се променя! Служебното правителство добавя компонента „съфинансиране“ за всяка една от сградите, за всяко домакинство. С други думи – от вашия джоб ще излизат средства. Абсолютно неравнопоставено с тези, които вече живеят в хубави сгради, вие ще можете да продължите да участвате в програмата, но само, ако се включите със средства в нея. Това ще се отрази и на бюджета ви. Не това беше задачата на санирането!“, смята Станков. Той лично многократно е отговарял на въпроси от бургазлии кога и как ще продължи санирането, а темата е била сред тези, които вълнуват най-много жителите на региона.

Според Станков промяната е несправедлива от една страна спрямо всички участници в нея, а от друга - че средствата идват от Европа безвъзмездно и е редно така да стигнат до хората. Припомняме, че още на предходните парламентарни избори коалиция ГЕРБ-СДС настояваше санирането не само да продължи, но и да се разшири с еднофамилните къщи, като средствата за това бяха предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост.

„Промяната на Програмата е абсолютно нечестна спрямо всички, които живеят в тези сгради, които не са санирани все още. Някои от тях са дали своя дял, сменяйки дограмата, правейки собствена изолация. Сега ще бъдат задължени отново да изкарат пари от собствения джоб, за да бъде санирана сградата им. Несправедлива е към тези, които чакат да продължи санирането, както и към тези които нямат възможност да участват със средства. Например: в блок от 8 етажа и 8 входа има близо 200 апартамента. Представете си поне 10-20% от жителите там да са възрастни хора, които нямат възможност да извадят средства за съфинансиране. Означава ли това, че техните съседи трябва да носят тази финансова тежест? Програмата за саниране трябва да продължи, трябва да продължи безвъзмездно, в полза на хората.“, категоричен е Жечо Станков.

Той е направил справка в Община Бургас, от която е видно, че когато е съществувала програма за саниране и е имало съфинансиране, са били санирани едва 3 блока. „За сравнение – в момента над 190 блока вече се радват на обновени помещения, общи части, покривни пространства. Програмата беше създадена да помага на хората. Средствата идват изцяло безвъзмедно от Европа и така трябва да стигне до гражданите. Нямам как да излизат пари от джоба на гражданите, като целта е точно обратната – да се предоставят средства на хората да живеят в обновени жилища, чийто живот да се удължи, а да се плащат по-ниски сметки.“, каегоричен е Станков.