Опозицията в Общинския съвет в Царево поиска местните жители да се възползват от пряката демокрация и да проведат референдум за намеренията на Общината да изтегли евентуално кредит до 8 млн. лева за изграждане на нов Медицински център. Общинските съветници от Движение „Гергьовден“ Емил Пейчев, Станислав Добрев и Атанас Желязков, както и от БСП – Димитър Гочев и Дияна Добрева, внесоха предложението си в местния парламент. Предложените въпроси, по които местните хора да изкажат мнението си са:

1. Съгласни ли сте Община Царево да изтегли кредит до 4 млн. лева за изграждане на сграда за Медицински център?

2. Съгласни ли сте Община Царево да изтегли кредит до 8 млн. лева за изграждане на сграда за Медицински център?

3. Не сме съгласни Община Царево да изтегли кредит за изграждане на сграда за Медицински център.

Мотивите за предложението на общинските съветници са:

В последните няколко месеца особено актуални теми в община Царево се явяват местенето на общопрактикуващите лекари в град Царево в сградата, предназначена за автогара, говоренето за събаряне на сградата на настоящата болница и строителството на нов Медицински център на мястото на стария такъв, който да бъде филиал на болница „Пирогов“, посредством тегленето от Община на нов заем от 8 млн. лева. Стъпка в тази насока беше и взетото решение на Общинския съвет-Царево, с което се възложи на кмета на Община Царево да подпише меморандум с болница „Пирогов“. Меморандумът стана факт, като за него узнахме чрез местите медии

Сумата на евентуалния нов дълг от 8 млн. лева, заедно с вече изтегления кредит от 7 млн. лева, ще утежни значително бюджета на Общината. За следващите 18 години Община Царево ще трябва да върне главница по кредити в размер на 15 млн. лева. Освен тази сума, ще бъдат начислени и лихви. Това неминуемо ще доведе до повишение на данъците в общината и „сметката“ ще бъде поета от гражданите и фирмите, които имат законна собственост и плащат данъци. В залог по бъдещия кредит кметът залага всички собствени приходи на Общината, включително и приходите от такса „смет“. Това крие в себе си огромен риск, че жителите и гостите на общината може би ще бъдат по-здрави, но не е сигурно дали няма да е за сметка на чистотата в населените места.

Друг важен момент е стойността на предвиденото строителство. Никъде не се споменава каква ще бъде разгънатата застроена площ на бъдещата сграда, но дори тя да е 3000 кв. метра, то стойността на квадратен метър би била 2700 лева. От меморандума става ясно, че тази цена на квадратен метър би следвало да е без оборудването. Съвсем резонен е и въпросът: Нужен ли ни е Медицински център с такъв мащаб и на такава цена в община с население под 9 хил. жители?Ако се имат предвид и туристите през летния сезон, не е ли редно ангажиментът за тяхното лечение и диагностика да бъде споделен с държавата? Не е ли логично при наличието на една добре работеща Спешна помощ, нуждаещите се да бъдат транспортирани към град Бургас, където има вече работещи множество болници?

Обстоятелството, че тези важни теми за местното население предизвикват разнообразен диспут при разговори на улицата, но и в социалните мрежи, считаме, че са предпоставка за прилагане на пряката демокрация в общината чрез провеждането на местен референдум, резултатите от който да посочат желанието на жителите на община Царево за посоката на правилно самоуправлениие.

Общинските съветници, внесли докладната записка по темата, предлагат датата за провеждане на местния референдум да съвпада с датата за провеждане на президентските избори през 2021 г., а разходите за него да се поемат от резерва за непредвидими и неотложни разходи.

"Вие уважаеми съграждани трябва да решите дали да бъде изтеглен поредният кредит от 8 000 000 лв!", смята общинският съветник Емил Пейчев.