Световната шампионка по шахмат и номинираа за премиер Антоанета Стефанова взе и както заръча Слави Трифонов, на секундата върна мандата за съставяне на правителство, връчен на „Има такъв народ” от президента Румен Радев.

„Ясно заявихме, че няма да влизаме в никакви коалиции. За нас не е нормално създаването на безпринципна коалиция”, каза Стефанова след като върна проучвателния мандат на президента.

„В отговор искам да заявя, че именно в криза като днешната, България се нуждае от редовно и ефективно правителство, затова във всеки мандат се гледа с надежда. Но разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия. Обществото от години очаква парламентът да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес. Не по-малко значима е и устройчивостта на социално-икономическата политика в условия на криза. В тази връзка са особено важни някои решения на българския парламент. Те трябва да бъдат взети независимо от поцедурата по излъчване на изпълнителна власт. В тази връзка трябва да търсим баланс, между процедурата по съставяне на правителство, законодателната дейност на Народното събрани и важните предизвикателства пред страната”, каза държавният глава.

Той отправи критика към правитеслтвото в оставка, че не е внесло актуализацията на бюджета и така българските граждани и пенсионери можело да бъдат лишени от подкрепа, в случай, че сегашното Народно събрание се разпусне.

"Готов съм обсъдим вашата позиция по тези въпроси", каза Радев и покани на разговор представителите на "Има такъв народ". При него в момента са освен Стефанова, така и Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев - избран за депутат от Бургаски регион.