Най-късно след седмица ще стане ясно дали ГЕРБ ще върне мандата или все пак ще предложи за гласуване проектоправителство. Какви са шансовете новите-стари лица, номинирани от ГЕРБ, да получат подкрепата на другите формации?

"Демократична България" (ДБ), с които ГЕРБ заяви, че първи ще преговарят, няма да подкрепят кабинет на Даниел Митов.

"Няма да подкрепим ГЕРБ, ще предложа да не водим разговори с тях", заяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.


Две от партиите на протеста "Има такъв народ" (ИТН) и "Изправи се! Мутри вън!" (ИСМВ) също отхвърлиха тази възможност.

"Не може да правим колаборация с ГЕРБ. Те могат да ни поканят на разговори, но няма да им се случи разговор", коментира Мика Зайкова от ИТН в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Няма да подкрепим нищо, което излиза от ГЕРБ. Това е смешен вариант на протестно правителство - според разбиранията на ГЕРБ и на Борисов", категоричен е Николай Хаджигенов от ИСМВ.

Първата политическа сила на левицата пък обвини всички протестни партии, че, отхвърляйки поканата на БСП, дават шанс на Борисов.

"5 пъти подадохме ръка на новите политически субекти в Народното събрание ИТН, ДБ и ИСМВ за разграждането на модела "Борисов" и те 5 пъти я отхвърлиха тази подадена ръка. За нас остава един въпрос: защо уж новите политически субекти, които искаха да съборят статуквото, обслужиха задкулисието, вместо да се борим с него", посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Така на този етап кабинетът на ГЕРБ изглежда обречен, тъй като от партията няма да търсят подкрепа от ДПС и БСП.