Мустафа Карадайъ от ДПС поздрави всички мюсюлмани със светлия месец Рамазан. Ето и какво каза лидерът на четвъртата политическа сила по време на първото заседание на 45-о Народно събрание.

„Изборите отминаха, сега предстои трудното. Вече казахме, че разчитаме вота на българските избиратели, като ясно изразено желание за промяна. Промяна, с която да спрем омразата, разделението, противопоставянето и агресията, с която да възстановим политическата нормалност чрез диалог между партиите. Да направим рестарт на държавността”, заяви Карадайъ.

Той припомни, че с вота си избирателите не дадоха мандат на нито една от първите три политически сили за съставяне на кабинет.

„Някои разчитат този резултат като воля за нови избори. Може! И в тази връзка ние сме готови за избори веднага. От гледна точка на държавата - нещата не стоят така. България е в безпрецедентна комбинация от няколко кризи – пандемична, икономическа, институционална и социална. Ако прибавим политическа ще сбъркаме сериозно. Ние смятаме, че сега е моментът за възстановяване на нормалността в политиката”, каза той.

Според Карадайъ опитът за съставяне на кабинет в рамките на този парламент поставя нормалност в политиката и плам за излизане от кризата. Лидерът на ДПС напомни и за кризата и липсата на диаолог между президенстката институция и кабинета от 2017 г. насам.

Лидерът на ДПС добави, че партията няма да подкрепи правителство на една или няколко политически партии, ако преди това не бъде представена ясна програма, с точни цели, средства и срокове за тяхната реализация.