Гърция регистрира рекорден брой новозаразени от началото на пандемията. Властите мобилизират частни клиники и лекари на частна практика, за да се овладее натискът върху здравната система.

3465 новозаразени за днес и 630 пациенти на апарати за изкуствено дишане тревожат гръцкото правителство, което е помолило лекарите, работещи в частни клиники или на частна практика, да се включат доброволно в помощ на претоварените болници на Националната здравна система, пише Kathimerini.

Министърът на здравеопазването Василис Кикилиас призова в сряда патолози, общопрактикуващи лекари, белодробни специалисти и анестезиолози в частния сектор доброволно да предоставят своите услуги. До късния следобед 45 от тях са се отзовали, далеч по-малко от 200-те, които са необходими според изчисленията на министерството.. Според Атинската медицинска асоциация в нейните списъци има 3000 такива специалисти на частна практика.

Ако няма достатъчно доброволци, здравният министър ще поиска от премиера Кириакос Мицотакис да наложи мобилизация.

Не само, че леглата в държавните болници, предназначени за пациенти с коронавирус, са в недостиг. Нуждите на други пациенти се поставят на заден план и дори се отлагат спешни операции.

Министерството вече е решило да прехвърли пациенти, около 550 засега, в частни клиники. От тях 100 са случаите на коронавирус.

Атика, столичният регион, представлява повече от половината от откритите случаи (1 701), докато Солун, вторият по население регион на север, е далечен назад и втори по заболеваемост с 394 нови случая.

От началото на пандемията има 227 247 потвърдени случая на коронавирус и 7 252 смъртни случая.