На Симеонов мерките са му малко, а детските площадки, паркове, градинки?

img

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов призна, че новите ограничения, които налага правителството от петък, са изключително адекватни. Въпреки това той смята, че може да се помисли и за други области, в които да се наложат мерки.

"Не се третира въпросът с режима за използване на паркове, градини, междублокови пространства, те също са огнища на коронавирус, защото там играят децата. Същото се отнася и за детските площадки, които са пасивен разпространител на заболяването заради пързалките, люлките, от които се прехвърля вирусът", коментира той.
Симеонов добави, че не разбира защо басейните са позволени, а фитнесите не.

"Смятаме, че и там също трябва да се наложат съответните ограничения и за влаковете не стана ясно по какъв начин ще бъде ограничавано струпването на големи групи хора. Това са практически въпроси, които съм сигурен, че щабът ще реши, препоръча и ще бъдат въведени със съответната допълнителна заповед", каза той.

Според него не е нужно да се въвеждат КПП, каквато беше ситуацията през пролетта.

"Сегашните мерки са много по-прагматични и ефикасни. Новото е, че не се затварят малките търговски обекти, което е добре. Практиката показва, че малките магазини могат добре да организират мерките за дезинфекция и спазване на дистанция. Доволни сме и от това, че не се спират спортните състезания, защото те сами по себе си са един отдушник на хората, които са ограничени в своите контакти", каза лидерът на НФСБ.

Въпреки че е доволен от ограниченията, Симеонов призна, че не е доволен от това, че точно преди 3 седмици той и колегите му от НФСБ са имали нещастието да изиграят ролята на лошите пророци.

"Тогава изложихме нашата позиция за по-строги мерки – затварянето на големите търговски обекти, на училищата, но това не се случи и след тези три седмици България мина начело по смъртни случаи и оглавихме черната статистика. Ако тогава бяха взети тези мерки, сега картината щеше да е различна. Пропуснахме го този период", коментира той.

Симеонов упрекна правителството, че няма съпътстващи икономически мерки на ограниченията.

"Считаме, че би трябвало да се въведе финансова компенсация на всички обекти и фирми, които са ощетени. Това са на първо място туристически и ресторантьорски бизнес, моловете. Мярката 60/40 може да отпадне и да бъде редуцирана във варианта 80% от оборота за месеца", предложи той.

А относно искането му парламентът да работи дистанционно, Симеонов призна, че не е срещнал подкрепата на останалите сили в НС.

"Поставихме въпроса сутринта на Председателски съвет. Беше ни отказано и не бяхме подкрепени от никого под предлога, че нашето гласуване било по-сложно от ЕП", коментира лидерът на НФСБ.

Според него обаче болните в парламента са много.

50% от депутатите на "Воля" са болни и 20 % от тези на "Обединени патриоти", посочи като пример той.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Никулден 2020

Пациент с КОВИД скочи от УМБАЛ-Бургас

Вишка се обърна в ж.к. „Славейков”