Лидерът на НФСБ Валери Симеонов призна, че новите ограничения, които налага правителството от петък, са изключително адекватни. Въпреки това той смята, че може да се помисли и за други области, в които да се наложат мерки.

"Не се третира въпросът с режима за използване на паркове, градини, междублокови пространства, те също са огнища на коронавирус, защото там играят децата. Същото се отнася и за детските площадки, които са пасивен разпространител на заболяването заради пързалките, люлките, от които се прехвърля вирусът", коментира той.
Симеонов добави, че не разбира защо басейните са позволени, а фитнесите не.

"Смятаме, че и там също трябва да се наложат съответните ограничения и за влаковете не стана ясно по какъв начин ще бъде ограничавано струпването на големи групи хора. Това са практически въпроси, които съм сигурен, че щабът ще реши, препоръча и ще бъдат въведени със съответната допълнителна заповед", каза той.

Според него не е нужно да се въвеждат КПП, каквато беше ситуацията през пролетта.

"Сегашните мерки са много по-прагматични и ефикасни. Новото е, че не се затварят малките търговски обекти, което е добре. Практиката показва, че малките магазини могат добре да организират мерките за дезинфекция и спазване на дистанция. Доволни сме и от това, че не се спират спортните състезания, защото те сами по себе си са един отдушник на хората, които са ограничени в своите контакти", каза лидерът на НФСБ.

Въпреки че е доволен от ограниченията, Симеонов призна, че не е доволен от това, че точно преди 3 седмици той и колегите му от НФСБ са имали нещастието да изиграят ролята на лошите пророци.

"Тогава изложихме нашата позиция за по-строги мерки – затварянето на големите търговски обекти, на училищата, но това не се случи и след тези три седмици България мина начело по смъртни случаи и оглавихме черната статистика. Ако тогава бяха взети тези мерки, сега картината щеше да е различна. Пропуснахме го този период", коментира той.

Симеонов упрекна правителството, че няма съпътстващи икономически мерки на ограниченията.

"Считаме, че би трябвало да се въведе финансова компенсация на всички обекти и фирми, които са ощетени. Това са на първо място туристически и ресторантьорски бизнес, моловете. Мярката 60/40 може да отпадне и да бъде редуцирана във варианта 80% от оборота за месеца", предложи той.

А относно искането му парламентът да работи дистанционно, Симеонов призна, че не е срещнал подкрепата на останалите сили в НС.

"Поставихме въпроса сутринта на Председателски съвет. Беше ни отказано и не бяхме подкрепени от никого под предлога, че нашето гласуване било по-сложно от ЕП", коментира лидерът на НФСБ.

Според него обаче болните в парламента са много.

50% от депутатите на "Воля" са болни и 20 % от тези на "Обединени патриоти", посочи като пример той.