Категорично няма да има КПП-та. Ако имаше клъстери - да, но сега разпространяването е дифузно. Тази мярка е неефективна. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг в Министерски съвет.

В пламенна реч и след среща с премиера Бойко Борисов Ангелов заяви, че предлага от петък в страната ни да влязат нови по-строги мерки, след обсъждане и на заседание на коалиционните партньори. Ангелов предлага затваряне на магазини, молове и заведение. По думите му ще функционират само хранителни стори, бензиностанции и аптеки до Коледа. Той обеща, че при спад на заразените, мерките може да се преустановят за празниците.

"Мерките се затягат, защото числата се промениха. В четвъртък представих нивата на заболяемост в страната. Имаше и области с черно оцветени с болни над 1000. Вече тези области са 3", каза той. "В Европа това се нарича индекс на строгост, който обобщава всички мерки, които се вземат. Той има стойност от 0 до 100. Най-ефективният индекс на строгост е когато той е между 65-70% и нагоре. Тогава той дава резултат и пречупва кривата на заболеваемостта. Такъв индекс на строгост имат много европейски страни. Ние сега ще го достигнем този индекс. Очакваме резултати преди Коледа", каза Ангелов. "На Министерски съвет ще преценим как да процедираме при придвижването в чужбина. Ще го коментираме с коалиционните партньори и ще облечем решенията в заповеди", каза той.