Общо 416 млн. лв. пренасочва правителството от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за финансово подпомагане на лекарите на първа линия и за купуване на медицинска апаратура. Това заяви пред БНТ социалният министър Деница Сачева.

Тя посочи още, че на първи януари се увеличават пенсиите. Синдикатите поискаха нова индексация.

До края на годината нови средства отделя правителството за медицинска техника и за лекарите на първа линия заяви Сачева.

"По ОП "Развитие на човешките ресурси" до края на декември отделяме 120 млн. лв. общо за тези 1000 лв., които се дават на всички лекари на първа линия, които работят с вируса. Договаряме в момента нови 40 млн. за следващото тримесечие. А по ОП "Развитие на човешките ресурси" ще има възможност за закупуване на допълнителна техника и апаратура - 145 млн. евро в момента договаряме", обясни министърът.

От 1 януари минималната пенсия ще стане стане 300 лева, а максималната 1440 лева, каза още Сачева. "Тази, които ще получат минимална пенсия - те са 1 млн. и 12 хиляди души са хората, които ще получат увеличение на минималната пенсия. А останалите са тези, които получават пенсии от 369 лв. до 1200 към този момент, но таванът ще стане 1440 . Това ще засегне около 52 хиляди лица."

От 1 юли всички пенсии пък ще се индексират с 5%. "А тези пенсионери, които ще останат с 300.01 лева до 369 лева, това са 390 000 души за тях предвиждаме. В допълнение към осъвременяването от Швейцарското правило да получат еднократно ваучери на стойност 120 лева за храна".