Николай Тишев е областен и общински лидер на БСП в Бургас, той е втори в листата на „БСП за България“ на предстоящите парламентарни избори.

- Г-н Тишев, призовавате за спешна промяна на статуквото. Защо смятате, че тя е необходима и как тя ще се отрази на посоката за развитие на Бургас и региона?

- ГЕРБ управляваха през седем от последните осем години. Те се сраснаха с властта – изпълнителна, съдебна, местна. Нито една българска фирма не можеше да работи в обществения сектор, било то държавен или общински, без благословията на ГЕРБ. По този начин много малки и средни фирми фалираха. За да започнеш работа в държавния или общинския сектор, задължително трябваше да си член или активист на ГЕРБ. Ако държавата застане зад българското производство и постави равни условия за гражданите и фирмите, това ще ускори развитието не само на Бургаския регион, но и на цялата страна.

- Кои са Вашите лични ангажименти, които ще поемете към избирателите от Бургаски регион като бъдещ депутат?

- Увеличаване на доходите и привличане на инвеститори. Това е единственият начин да задържим младите хора и хората в работоспособна възраст. Въпреки, че се рекламира като „най-добрия град за живеене“, Бургас изостава – едва на седмо място сме по доходи в страната. Пловдив, Стара Загора и Варна привлякоха много инвеститори – и български и чужди, докато през това време Бургас заложи на усвояването на еврофондове. Европейските пари са лесен ресурс, особено когато твоята партия управлява държавата и оперативните програми. Проблемът е, че евросредствата създават временна, а не постоянна заетост, не повишават стандарта на живот, не носят добавена стойност, както прави един новооткрит завод или предприятие, не дават перспектива за младите,образовани хора. Ако погледнете данните на НСИ, населението на община Бургас намалява всяка година и тук не е виновна само демографската криза, а липсата на работа и добри доходи.

- БСП очаква ли изненади от преференциалния вот на тези избори и стимулирате ли кандидатите си за народни представители да водят лична кампания?

- Изненади винаги са възможни. Всеки сам решава дали да работи за преференции. В БСП не сме поставяли ограничения, стига да не се нарушава добрият тон и усилията да са подчинени на общата цел за спечелване на изборите.

- Един от вашите приоритети, които подчертавате, е създаване на перспектива за младите хора в Бургас? Как ще стане това?

- Ще ви дам няколко конкретни примера как смятаме да помогнем на младите хора:

1. Нулева ставка на данък „Печалба“ при годишен оборот от търговска дейност до 150 000 лв. за стартиращи предприятия, създадени от предприемачи до 35 г., които в рамките на 24 месеца да открият минимум пет работни места;

2. Стартова заплата за млад учен – не по-ниска от две минимални работни заплати; стипендии и програми за докторанти и постдокторанти; базови минимални заплати за заетите в науката по основен трудов договор в Българската академия на науките, Селскостопанската академия и държавните висши училища;

3. Обвързване на месечното парично обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години с размера на минималната работна заплата (пример: от 340 лв. на 460 лв. за 2017 г.)

4. Първи стъпки към семейно подоходно облагане. Приспадане до 50 лв. месечно от дължимия данък общ доход на работещите родители за дете.

- Вие сте втори в листата и е почти сигурно, че ще бъдете част от следващия парламент. Как ще работите с кметовете на общини от Бургаски регион, като се има предвид, че по-голямата част от тях са избрани с бюлетината на ГЕРБ?

- Разбирам какво ме питате. Правителството на Бойко Борисов делеше кметовете на „наши и ваши“. Финансовите инжекции от държавния бюджет, както и от оперативните програми по еврофондовете се разпределяха основно за кметовете на ГЕРБ. Депутатът е представител на всички граждани в района, където е избран и не е зависим от кметовете. Всички представители на местната власт, които работят в полза на жителите на своята обшина, могат да разчитат на подкрепа.

- Какви са проблемите и очакванията, които Вашите симпатизанти Ви споделят по време на срещите Ви в областта?

- Проблемите са различни. Притесненията на жителите в черноморските общини са едни, в малките планински общини - други. Навсякъде се поставя въпросът за липсата на работа, ниските доходи и пенсии, престъпността, а също така какво можем да направим, за да върнем нашите деца и внуци в България.

- Предстои финалната част от кампанията, очаквате ли тя да се отрази съществено върху нагласите у хората?

Буквално до изборния ден има определен процент от хора, които се колябаят дали да гласуват или за кого да гласуват. Това са избиратели, които решават в последния момент. Вярвам, че с посланията си и активната си кампания в последната седмица до изборите „БСП за България“ ще успее да спечели подкрепата им.