Водачите на политическите сили, които участват в надпреварата за Бургас не коментират два въпроса, които са особено важни и поставяме на дневен рен: демографската катастрофа и защитата на видовете в Черно море. Ние от коалиция „“АБВ-Движение 2“1 говорим по тази тема, докато другите не се спират изобщо на тези въпроси. Ние трябва да съхраним Черно море, чистотата, видовете в него и да пресечем всички опити на турски гемии да бракониерстват на нашата територия, да съхраним калкана, сафрида и други.От 2009-та година насам, независимо, че държавата има най-добрия център за контрол за движението в Черно море, независимо от това дали е правителство на Орешарски или на Борисов, допуска бракониерството да се превръща в ежедневие. Това каза в Бургас Румен Петков - водач на листата на коалиция „АБВ-Движение 21“ по време на среща с представители на академичната общност в морския град.

Според него особено важна е темата и за чистотата на водата. „Например пречиствателната станция в Поморие струва 96 млн. лева, експертизата показва, че всеки лев, вложен над 40 млн., е трудно обясним. Ние ще сезираме прокуратурата и ще искаме ясна оценка за качеството на това съоръжение, за ефекта от него и за технологията за влагане на средства“, каза Петков.

За развитието на туризма в региона той посочи особената роля на Странджа и това, че тя дълги години е била оставена с разбита инфраструктура. „Още преди година и половина говорихме за това, тя е най-богата на специфични растителни и животински видове. Инфрастрктурата е в катастрофално състояние. Трябва да се вземат всички мерки тя да стане туристически привлекателен център. Не може ГЕРБ и БСП да разбират туризма в Бургас само като бански под мишница. Може да се развива е селски, културен, винен, конгресен и друг вид туризъм, трябва да има атмосфера на сигурност. Туризмът трябва да се отразява 365 дни в годината на икономиата на Бургас“, добави още Петков.