Всеки ден борбата срещу новия коронавирус става все по-ожесточена. Учени от цял свят правят проучвания кои медикаменти и как влияят върху заболелите от Covid-19.


Засега няма конкретни резултати, които да са признати за ефикасни. Но ново проучване дава надежда в съвсем различна посока. То е проведено от нидерландски учени.

Витамин К, който се намира в много сирена, може да помогне за по-доброто справяне с коронавируса. До този извод са стигнали нидерландските лекари, след проучване, което е показало, че пациентите с тежка форма на Covid-19 имат недостиг на витамин К.

Медиците са изследвали 134 пациенти с тежки форми на заболяването.

"Всички пациенти с тежък коронавирус са имали недостиг на витамин K. Следващата стъпка е да се тестват тези, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, както и диабетици. Може да се наложи да им дадете витамин К.", посочи д-р Тод Доферхоф, специалист по инфекциозни болести в болницата Canisius Wilhelmina.


Covid-19 провокира нарушения на кръвообращението. Витамин К помага за регулиране на коагулацията на кръвта и защита на белите дробове. Можете да намерите този витамин в сиренето, както и в зелените зеленчуци.

Има обаче и скептици. Такъв е кардиологът Ан-Селин Мартен, който работи Европейската болница „Жорж Помпиду" и се отнася с особено внимание към хипотезата.

"Няма данни, които да доказват ползите от използването на витамин К за профилактика или лечение. Консумацията на витамин К с храната обикновено е достатъчна", посочи той.

Все пак тези резултати не са меродавни, тъй като тази теория все още не е потвърдена, както и тези за ползите от никотина или витамин D.

Трябва да се внимава особено - както е при другите проучвани средства. Сред тях: са защитният ефект на никотина, приемът на витамин D, използването БЦЖ ваксина. Всички тези проучвания се провеждат в опит да се овладее заболяването, за което лекарства досега няма.