Увеличилите се случаи на коронавирус у нас коментира проф. Тодор Кантарджиев. По думите му в края на април е имало пик на заболяването в страната, а това сега е вълна.

Според него в момента един болен заразява средно 12 други, т.е. коефициентът е 1.2, докато преди два месеца е бил 0.8.

Според него сегашната вълна се дължи изключително на събирането на много хора заедно във връзка с последните мюсюлмански религиозни празници.

"Кривата няма да допуснем да тръгне нагоре, най-важното е да изследваме навреме и то тези, които трябва да се изследват. Хванете ли първия случай и изолирате ли контактните, няма страшно - предприятието няма да затвори. В София няма масово разпространение в момента", каза пред bTV проф. Кантарджиев.

Мащабното изследване в Пловдив, чиито резултати ще бъдат съобщени днес, показва, че само за около 1% от населението на страната има данни за контакт, 2.5-3% е за медицинския персонал, а тези които доброволно са си направили тестове са около 3%, съобщи още Кантарджиев.

Специалистът допълни, че по данни на СЗО, хората без симптоми по-трудно заразяват околните. "Те рядко могат да бъдат суперразпъсквачи, но вече се доказа, че хората с леки прояви на заболяването могат да заразяват, затова трябва да сме бдителни", допълни Кантарджиев и обясни, че за момента е препоръчително да се избягват контактите с хора на закрити места.

По думите му, при тази инфекция става ясно, че водешещ е клетъчният имунитет, а не този свързан с антитела, който е при други вирусни и бактериални инфекции и това прави коронавирусната инфекция по-различна от другите.

Такъв е случаят с туберколоза. Според Кантарджиев, това не се дължи на специфично лечение, нито на БЦЖ ваксината, а на хигиенните мерки, които хората са започнали да спазват.

Той каза, че морбили няма повече от 20 дена. Инфекция, която е много опасна за децата. Специалистът коментира, че именно мерките е позволило да няма много жертви и претоварена здравна система.