Здравното министерството готви два проекта, с които да кандидатства за финансова помощ по програмата на ЕК за преодоляване на последствията от кризата с коронавируса.

Едрият е насочен към искане на средства за инфекциозните отделения, а другият е за психиатричните.

"Това са двете направелия, в които има остра нужда от подобряване на условията на труд и организацията на тези дейности", призна здравният министър Кирил Ананиев.

По думите му ЕК предвижда да разпредели един много сериозен ресурс за подпомагане на страните-членки.

Една от най-важните програми за българското здравеопазване е свързана с инфекциозните отделения и ще представим следващата седмица проекта, който ще защитим пред ЕК , посочи той.

Психиатриите също имали нужда от остро финансово подпомагане, така че Ананиев се надява, че и за тях ЕК ще отпусне средства.

Той призна още, че пандемията от коронавируса е поставила здравната система в сериозно напрежение с оглед на бързото въвеждане на предпазни мерки за персонала в болниците.

За март по 1000 лева допълнително са получили 3758 медицински и немедицински персонал в болниците, които са били на първа линия. През април броят им е би 3950.

Ананиев смята, че след падането на ограничителните мерки и с възстановяването на медицинските дейности заплащането на лекарите ще скочи.