Ръст на пациентите с чернодробни заболявания и декомпенсирани чернодробни цирози след премахване на извънредното положение, отчитат в Първо вътрешно отделение на общинската болница МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица.

След премахване на извънредното положение. Дейността на отделението след карантината се е възобновило на 100%, а заетостта на леглата е 90%. Увеличените проблеми на храносмилателните органи и по-конкретно на черния дроб, медиците обясняват с прекомерното хранително и алкохолно натоварване в периода на понижена активност, престоя вкъщи и слабата социална активност и натовареност.

Спешните медици в областната болница във Велико Търново също отчитат увеличение на случаите на пациенти с храносмилателни и чернодробни пролеми, преминали през тях. Обяснението също е, че през двата месеца и половина престой вкъщи голяма част от хората от скука са наблегнали повече на храната и алкохола и са занемарили едно от най-важните неща за здравето с - движението и физическото натоварване.

Търговци в някои от големите хипермаркети също споделят, че периодът на карантина и извънредно положение е изпразнил рафтовете им с бира и с твърд алкохол. „Всеки втори на касата купуваше наред с останалите продукти и бутилка концентрат или бира. А някои залагаха и на двете”, споделя един от продавачите в търновски хипермаркет.