Мутафчийски отчете радостна тенденция, но предупреди да сме нащрек

img

За първи път имаме повече оздравели от коронавируса, отколкото заразени и това е много радостна тенденция. Това коментира шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който участва в брифинга за отварянето на детските градини.

Каквито и да има охлабвания на мерки, трябва да се спазва физическата дистанция и определени правила как да се живее в тези нови условия, защото изхождаме от презумпцията, че този вирус съществува, че има такава епидемия и тя е смъртоносна, каза той.
Нарушаването на физическата дистанция, събирането на големи групи от хора, може да доведе до възникване на взривове от заболели и затова трябва всички здравни служби да бъдат нащрек, подчерта Мутафчийски.

Той каза още, че ключовата дума при охлабване на мерките е рисковете да се преценяват внимателно и по тази причина това се случва постепенно.

По думите му в този дух е получената днес нота от НАТО да се подготвят военните здравни формирования за "следващ удар" на епидемията.

С нея ни задължават да осигурим определен капацитет за лечение на военнослужещи както от Българската армия, така и ако се наложи - от други страни, посочи здравният министър Кирил Ананиев.

Според него правилният път е да има "чисти" болници, в които хората да могат да се лекуват без страх от зараза, но и без да се намалява капацитетът на леглата за болни от коронавирус.

Ананиев информира, че огромното желание е да се стимулират туризмът и бизнес връзките с Румъния, Гърция и Сърбия. Готови сме с декларация, която ще попълва всеки гражданин, който влиза и излиза от страната, каза министърът. Какви облекчения ще има, ще стане ясно днес след видеоконферентна лидерска връзка, инициирана от премиера Бойко Борисов.

Ананиев заяви, че случайните превози не са спирани със забрана и не знае каква е целта на протеста. Според него те са ограничени от липсата на желаещи да пътуват, не от държавата. Взето е решение от кабинета за покупка на 6 нови апарата за хемодиализа за болницата в Севлиево.

Подготовката за матурите върви нормално, ще има достатъчно квестори, съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Според него в последните година оценките от матурите са се утвърдили като надеждни и затова висшите училища ги приемат за вход. Някои университети ги допускат обаче тази година по изключение, като в специалност "Право" на СУ. До четвъртък зрелостниците ще могат да подават заявление, за да се явят на трета матура.

На брифинга стана ясно, че засега не се препоръчва и предвижда отварянето на клубовете по танци.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Пациент с КОВИД скочи от УМБАЛ-Бургас

Вишка се обърна в ж.к. „Славейков”

Автокасапница в Айтос