В първия уикенд на извънредна епидемиологична обстановка парковете са отворени за посетители и обработени срещу кърлежи. Въпреки това рискът остава и се увеличава многократно в неокосените зелени площи.

"В този сезон активността на кърлежите е отново много голяма. Имаме тревостой и влажност и те намират подходящите условия. Апелирам веднага, своевременно, да се направи преглед на рисковите места от човешкото тяло след разходка и престой на открито", посочи началникът на отдел "Паразитология" към РЗИ Цезарина Илиева пред Нова тв.

Тя допълни, че няма данни кръвосмучещи насекоми или членостоноги, каквито са кърлежите, да пренасят вируса на COVID-19. "Конкретно може да се предполага, че е много малка вероятността, предвид структурата на вируса, да се пренася по кръвен път, чрез ухапване или запиване на кърлеж. Нямаме категорични данни", обясни Илиева.

"За нашият регион това, което е опасно за хората, е Лаймската болест, Марсилската треска. Ку-треската също", каза още началникът на отдел "Паразитология".

От думите на Цезарина Илиева стана ясно, че към настоящия момент са приключили обработките в парковете и градинките. Довършват се междублоковите пространства и кварталните градинки в София.